Râmnicu Vâlcea: Mihaela Burghelea promovează folclorul cu vioara şi arcuşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Burghelea
Mihaela Burghelea

Studiază vioara de la vârsta de patru ani şi promovează folclorul autentic din toate zonele ţării. Pentru ea vioara e cel mai frumos instrument.

NĂSCUTĂ - 8 august 1995, la Râmnicu Vâlcea.
STUDII - Elevă în clasa a IX-a, la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea, specializarea muzică.
IDEALURI - Să devină profesor de vioară.


Mihaela Burghelea s-a îndrăgostit de vioară de când avea câţiva anişori. „O vedeam pe vecina mea, Ana Maria Cucu, cântând la vioară. Eram fascinată de cum cânta Ana Maria la acest instrument. Îmi plăcea foarte mult şi i-am cerut mamei să îmi cumpere şi mie vioară", povesteşte Mihaela Burghelea. Vecina Mihaelei, Ana Maria Cucu e elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă, din Râmnic. Ea promovează folclorul şi e foarte talentată şi la vioară. „Pe Ana Maria am considerat-o un model", a declarat Mihaela. Părinţii i-au cumpărat Mihaelei vioară şi au dus-o şi la cursuri la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Râmnicu Vâlcea. „Cânt la vioară de la vârsta de patru ani. Trei ani am făcut ore la Şcoala Populară de Arte şi Meserii. Din clasa I-a sunt la Liceul de Artă, unde studiez vioara cu doamna profesoară Elena Balaci", spune Mihaela Burghelea. Pentru că iubeşte foarte mult muzica populară autentică, eleva cântă de un an şi în taraful Muguraşul al liceului, dirijat de profesorul Petrică Sima. „Cânt la vioară în taraf. E frumos în taraf pentru că toată lumea te primeşte cu braţele deschise şi cu multă căldură. În cadrul tarafului am avut parte doar de lucruri frumoase şi am învăţat foarte multe lucruri despre muzică de la colegi, de la domnul Sima", menţionează Mihaela. Elevii care cântă în tafarul Muguraşul promovează doar muzica populară autentică. Mihaela Burghelea a obţinut împreună cu taraful, premiul I, în 2010, la etapa zonală la Concursul Naţional Zonal. Îşi doreşte ca după liceu să urmeze Conservatorul, tot la specializarea vioară.


A creionat  200 de modele de pantofi


Eleva nu e pasionată doar de muzica populară, ci şi de desen. „Într-o vară mă uitam la televizor la o prezentare de modă. Unul dintre fotomodele avea în picioare o pereche de pantofi care mi-a plăcut mult de tot. În momentul acela am încercat să îi desenez. Spre surprinderea mea modelul respectiv mi-a reuşit foarte bine. De atunci am realizat peste 200 de modele de perechi de pantofi. Cred că ar trebui să îi dau unui creator de modă sau să îmi fac propria afacere", ne mărturiseşte Mihaela. Eleva pictează şi peisaje. În paralel cu vioara Mihaela a făcut şi şapte ani de balet la Şcoala Populară de Artă şi Meserii. „Am renunţat pentru că nu îmi ajungea timpul. Am zis ca dacă alerg după mai mulţi iepuri nu prind niciunul", spune Mihaela. Ea a participat cu colegii de la balet şi la câteva concursuri, unde a obţinut cu echipa câteva premii.


ce-i place
Să facă sport şi se relaxează în timp ce aleargă pe dealul Capela cu o prietenă. Îi place muzica bună, să cânte la vioară şi să picteze. Apreciază oamenii corecţi şi buni la suflet.
ce nu-i place
Oamenii prefăcuţi, cu două feţe, mincinoşi şi care se dau mari. Nu îi plac manelele şi violenţa asupra naturii, animalelor şi oamenilor.


Întrebări şi răspunsuri
Mai fac tinerii sport astăzi?
M. B.: Puţini sunt cei care mai fac sport. Văd pe stradă copiii obezi şi am impresia că părinţilor lor nu le pasă de ei. Nu e neapărat să mergi la sală, consider că e suficientă o oră de alergare, fie pe Dealul Capela, ori pe stadion. Pentru o viaţă sănătoasă e indicată şi o dietă echilibrată.


Din ce zonă e costumul popular pe care îl porţi?
M.B.: E un costum popular din zona Olteniei cu iie, fustă, şoarţe şi bete. Pentru mine costumul popular înseamnă tradiţie, obiceiuri şi reprezintă legătura dintre noi, bunicii şi străbunicii noştri.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite