Râmnicu Vâlcea: Migrează la sat pentru a-şi suplimenta bugetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza disponibilizărilor sau a micşorărilor salariale din ultima perioadă, tot mai mulţi vâlceni merg la ţară unde prestează munci sezoniere pentru a-şi rotunjii veniturile.

Presaţi de datorii, înglodaţi în rate la bănci şi cu salariile tăiate, zeci de vâlceni au găsit soluţia ca să poată supravieţui: mearg în timpul liber la ţară, unde ajută la strânsul fânului, la cosit sau la culesul fructelor. „Vara aceasta, am mers împreună cu mai mulţi prieteni la cosit, iar apoi am ajutat la transportatul fânului. Lucrez la bugetari şi mi s-au luat 500 de lei din salariu. Am rate foarte mari, pentru că mi-am cumpărat un apartament şi trebuia să găsesc o soluţie pentru a-mi rotunjii veniturile", spune Ion Mirea, unul dintre tinerii care săptămânal, merge la ţară, la muncă.


60 de lei ziua de coasă


Tânărul spune că dacă eşti serios şi te ţii de treabă, poţi câştiga bani frumoşi din muncile agricole. „La sat, majoritatea oamenilor sunt bătrâni şi singuri şi nu se mai pot descurca. Tot mai mulţi sunt decişi să te plătească bine dacă îi ajuţi", mai spune bărbatul. Ziua de coasă este remunerată cu 60 de lei, iar un transport de fân este plătit cu 50 de lei. „Este un fenomen tot mai des întâlnit în ultima perioadă. Zeci de tineri au venit vara asta să ajute la muncile sezoniere pentru a mai câştiga un ban în plus. Pentru mine este o bucurie că în felul acesta mulţi au revenit pe plaiurile natale", afirmă Dumitru Pearcu, primarul din localitatea vâlceană, Tomşani.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite