Râmnicu Vâlcea: Micii fermieri primesc 1.500 de euro/an să-şi dezvolte o afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii care îndeplinesc condiţiile acumulării punctajului, pot accesa fonduri pentru apicultură, legumicultură, zootehnie sau pomicultură

Micii fermieri sunt ajutaţi să-şi dezvolte o afacere, fie ea în domeniul apiculturii, zootehniei, pomiculturii sau legumiculturii. Fondurile vin de la Uniunea Europeană şi Guvernul României. Unul dintre apicultori, Gheorghe Goran, din Păuşeşti-Otăsău, ne-a spus: „Şi eu sunt unul dintre cei care s-au înscris în acest program şi consider că este un lucru foarte bun. Am 30 de stupi şi pe fiecare an trebuie să mă dezvolt. Problema cu albinăritul este alta! Oricât ai vrea să înmulţeşti stupii, dacă nu te ajută vremea, nu reuşeşti. Anul asta este unul foarte bun, cu multă floare, dar la ce folos că este foarte multă ploaie şi în astfel de condiţii poţi să nu-ţi realizezi ce ţi-ai propus", a spus apicultorul aflat deja cu stupii „la vale", unde salcâmul este deja în floare.


Cea de-a treia sesiune, la toamă


Directorul Executiv Ion Cosmin, de la Camera Agricolă Judeţeană Vâlcea, ne-a spus: „Anul acesta pe măsura 141 s-au înscris 183 de persoane pe apicultură, 21 pe pomicultură, 11 în zootehnie şi 1 pe legumicultură. La Vâlcea, celor care şi-au întocmit proiecte nu le-au fost percepute niciun fel de taxe. Dacă în 2009 au fost 141 de solicitări, anul acesta s-a ajuns la 214". Pentru apicultori, punctajul minim pentru a se înscrie în categoria fermelor de semi-subzistenţă este de două puncte, ceea ce presupune ca la înscriere, pentru a intra în proiect, gospodarul să aibă 25 de stupi, iar după anul III de proiect, numărul stupilor să ajungă la 38.


Banii nu se retunează dacă afacerea eşuează


Cea de a treia sesiune pe măsura 141 va avea loc anul acesta în perioada 15 octombrie - 15 noiembrie 2010. Dacă cei înscrişi în program nu reuşesc să facă dovada acumulării punctajului impus de prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, după trei ani de la demararea proiectului, nu vor mai primi bani pe următorii doi ani dar nu vor fi obligaţi să returneze banii primiţi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite