Râmnicu Vâlcea: Marinela Mazilu, olimpica pasionată de atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Este prima româncă ce a participat vreodată la Jocurile de Iarnă la proba de skeleton, dar şi cea mai tânără spotivă din delegaţia României care a participat la Vancouver.

  Marinela şi-a început viaţa sportivă la vârsta de 14 ani, prima sa disciplină fiind judo-ul. După un an de zile, antrenorul ei i-a recomandat să încerce şi atletismul, datorită calităţilor sale dezvoltate. „Am dat probe la început, iar după ce am intrat în lot, la numai două săptămâni am participat la prima competiţie, la proba de 200 de metri, unde am ieşit pe locul III. Văzând că am rezultate, am continuat, pentru că mi-a plăcut", spune tânăra sportivă, care a obţinut până acum nouă medalii la campionatele naţionale de atletism. În urmă cu doi ani, a mai optat pentru încă un sport, skeletonul. Deşi nu este un sport mediatizat, Marinela a decis să îl încerce, tot din curiozitate. „Nici nu ştiam cu ce se mânăncă acest sport când am auzit de el. La fel ca la atletism, am participat la Campionatele Naţionale de atletism şi am luat medalia de bronz. Aveam colegi care făceau skeleton de şase ani şi nu le venea să creadă. După aceea am început antrenamentele serioase în Austria la şcoala de piloţi", povesteşte sportiva, care a este campioană naţională la probele de skeleton din România, obţinând locul III la cupa Europei şi locul IV la Campionatele Mondiale.

Prima olimpiadă, la 18 ani

  În urma rezultatelor de la competiţiile europene şi mondiale, Marinela a fost selecţionată să facă parte din delegaţia României care a participat la Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010, la proba de skeleton. Vâlceanca a fost prima româncă din istorie care va participa în proba de skeleton la Olimpiada de iarnă, dar şi cea mai tânără sportivă din lotul ţării noastre. „A fost cea mai frumoasă experienţă de până acum. Am avut emoţii pentru că am concurat cu sportivi pe care nu îi mai întâlnisem în concursuri, dar cine nu şi-ar fi dorit să fie acolo, printre cei mai buni sportivi ai lumii", mărturiseşte Marinela. Chiar dacă petrece destul de mult timp în afara ţării, Marinela este de părere că tot mai frumos este în Râmnicu Vâlcea, unde îi place să stea cu familia şi prietenii.

Abia aştept să revin pe pistă

  Elevă în clasa a 12-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Râmnicu Vâlcea, Marinela Mazilu încearcă să ducă o viaţă normală în afara orelor de antrenament. Prioritatea sportivei în acest moment este este examenul de babalaureat, după care îşi va îndrepta atenţia total spre skeleton, pe care speră să îl practice cel puţin până la 40 de ani. „Eu recomand acest sport oricărei persoane, pentru că este de neuitat. Dacă stau trei zile fără skeleton, deja mă apucă dorul. Abia aştept să mă întorc pe pistă", spune Marinela.

 Întrebări şi răspunsuri

 Ce îi lipseşte skeletonului din România?


M.M.:  Este păcat că nu prea avem piste în ţară unde să ne antrenăm. La fiecare concurs trebuie să ne pregătim la o săptămână înainte de concurs şi nu avem timp mereu să ne acomodăm cu pistele.


 Este skeletonul un sport periculos?


M.M.: Eu mă simt în siguranţă pe pistă tot timpul, nu mi se pare periculos. Contează foarte mult să asculţi de sfaturile antrenorului.Chiar dacă ajungem la viteze de până la 140 de km pe oră

Ce-i place

„Am puţin timp liber, dar atunci când nu sunt la antrenamente sau la şcoală, prefer să mă plimb, să merg în excursii cu prietenii. De asemenea, ador să dorm sau să stau pe calculator"  spune Marinela

Ce nu-i place

„Nu suport să fiu bătută la cap pentru cap sau să fiu criticată. Încerc să evit oamenii încrezuţi, care nu îşi văd lungul nasului deşi nu au obţinut rezultate extraordinare. Nu îmi plac supele", mărturiseşte sportiva.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite