Râmnicu Vâlcea: Mariana Boabeş face tablouri din coajă de copac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Boabeş
Mariana Boabeş

  Creaţiile sale pot fi considerate opere ale naturii. Foloseşte doar materiale adunate din pădure, iar tablourile sale sunt la mare căutare. Spune că face totul cu pasiune.

Profil
Născută: 26 august 1954, în Prundeni - Vâlcea.
Studii: Şcoala Tehnică - specializare Proiectanţi din Sibiu.
Familie: Căsătorită, are doi copii.

 În viaţa de zi cu zi Mariana Boabeş ţine contabilitatea unei firme din municipiu. Pasiunea ei însă sunt tablourile făcute din materiale naturale, cum e scoarţa de copac, ori frunzele presate. „Într-o zi îmi amintesc că am fost în pădure şi am găsit o bucată din coaja unui brad. M-am minunat câte culori şi câte forme pot fi în aceste obiecte pe care nimeni nu le vrea. M-am gândit cum ar fi să dau viaţă acestor părţi din natură" , povesteşte doamna Mariana. Încetul cu încetul creaţiile sale au început să prindă consistenţă, artista fiind remarcată de cei care au apreciat lucrările sale inedite. „Tot ceea ce fac realizez singură. Soţul meu mă mai ajută cu ramele, insă restul fac singură. De cele mai multe ori folosesc pânza de sac ca bază. Pe ea vin aplicate crenguţe, frunze, fire textile, coajă de copac, tot ce se poate găsi prin natură. Atunci când merg prin pădure nu rup crengi ci adun ceea ce e căzut, nu îmi bat joc de natură" , spune artista.


Lucrează mai mult noaptea


 De-a lungul anilor Mariana Boabeş şi-a dezvoltat talentul. Acum foloseşte o sumedenie de materiale, dar toate sunt naturale. „Tot ceea ce fac este unicat. Nu cred că sunt două tablouri la fel care să fi ieşit din mâinile mele", spune Mariana. Mai nou, artista îşi comandă unele materiale pe internet. „E vorba de lacurile şi substanţele pe care le folosesc pentru a definitiva tablourile. Am căutat pe Internet şi am găsit", explică Mariana Boabeş. Tot pe Internet îşi vinde şi tablourile, mai nou pasionaţi ai artei din toată lumea putând să îi admire creaţiile în spaţiul virtual. „Lucrez foarte mult noaptea, pentru că atunci am timp. O fac din pasiune, nu neapărat pentru a mai câştiga un ban. Cu toate acestea am tablouri care s-au vândut în Italia şi Grecia", mai povesteşte Mariana.

Nepoţica îi moşteneşte talentul


 Spune că singura din familie care i-ar putea continua munca este nepoţica ei de şase ani. „Este la cursurile de arte plastice de la Şcoala de Arte. Spune că îi place foarte mult să picteze şi sper să fie care care să mă moştenească. Îi place să privească la mine când lucrez şi mă mai ajută din când în când", povesteşte Mariana. Ea spune că pasiunea sa pentru artă şi pentru tablourile din coajă de copac o face să meargă mai departe. „De fiecare dată simt o bucurie imensă atunci când ceva frumos iese din mâinile mele. Aceeşi satisfacţie o am atunci când cineva spune despre creaţiile mele că sunt frumoase", mărturiseşte artista vâlceană. Ea afirmă că în viitor are câtreva comenzi de tablouri făcute din împletituri care trebuie să ajungă în Italia.

Întrebări şi răspunsuri


Cât se lucrează la un tablou?


M.B.:  În functie de complexitate şi mărime se poate ajunge şi la trei sau patru zile. Eu dacă lucrez doar noaptea asta se traduce în trei sau patru nopţi.

Aţi renunţa vreodată la această pasiune?


M.B.:  Niciodată nu cred că aş putea să renunţ la pasiunea mea. E unul din lucrurile care îmi dau putere, iar asta e foarte important.

Ce-i place

„Iubesc foarte mult hainele. Dacă aş putea aş cumpăra tot ce îmi iese în cale şi îmi place. Sunt o iubitoare a frumosului şi esteticului atunci când vine vorba de cum ne îmbrăcăm”.


Ce nu-i place

Urăşte pe cei care nu sunt punctuali. Spune despre aceştia că nu îi respectă pe ceilalţi. Nu îi plac oamenii fără bun simţ.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite