Râmnicu Vâlcea: Marian Lupu, o viață dedicată folclorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Lupu
Marian Lupu

Rapsodul și-a închinat existența cântecului popular autentic. A cules laurii eforturilor sale prin două premii câștigate la festivalul „Maria Tănase".

Profil
NĂSCUT: 23 decembrie 1953 la Mateeşti, Vâlcea.
STUDII:  Şcoala Profesională la Curtea de Argeş.
FAMILIE: Căsătorit.

  Marian Lupu este unul dintre puţinii interpreţi de muzică populară care se poate lăuda cu două premii câştigate la concursul „Maria Tănase" din Craiova, cea mai importantă competiţie de folclor autentic din ţară. Cu toate acestea, rapsodul preferă să rămână modest şi îşi aminteşte cu mare plăcere de vremurile copilăriei sale când a urcat pentru prima dată pe o scenă. „Talentul şi dragostea pentru muzica folclorică am moştenit-o de la mama mea şi ea fiind la vremea ei o interpretă extraordinară. Am început să cânt de când eram mic, prima dată la serbările pe care le organizam împreună cu clasa, iar mai apoi în ansambluri alături de interpreţi mai experimentaţi. Am luat totul de la zero pentru a ajunge unde am ajuns prin propriile mele puteri", povesteşte Marian Lupu. Îşi aminteşte de prima sa participare la festivalul „Maria Tănase” cu emoţie în privire şi glas. „Eram în ansamblul Izvoraşul când m-am hotărât să particip. Era pentru prima dată când urcam pe o scenă atât de importantă şi în faţa atâtor oameni care iubeau folclorul. Ţin minte că dirijorul orchestrei era Paraschiv Oprea, care i-a spus Mariei Ciobanu la repetiţii că a observat un tânăr cu mult talent. Am auzit şi eu conversaţia asta, pentru ca mai apoi să mi se spună că acel tânăr eram chiar eu", îşi aminteşte cu drag maestrul. În anul acela, 1986, a primit premiul special al juriului, alături de el fiind recompensat şi cunoscutul intepret Ioan Bocşa. În 1990 a mai avut o participare la renumitul festival, unde a câştigat de asemenea un premiu special.

Talentat culegător de folclor

  Maestrul Marian Lupu activează în prezent în cadrul ansamblului folcloric Rapsozii Oltului, grup la a cărui fondare a participat. Povesteşte că una din cele mai importante activităţi ale sale este colindarea satelor vâlcene în descoperirea folclorului autentic. „Din păcate, în prezent nu se mai fac culegeri de folclor. Eu încă din tinereţe am fost avid de a cunoaşte cât mai mult din lumea satului şi de a scoate la lumină aceste perle ascunse când vine vorba de cântec popular", explică rapsodul. El mai povesteşte că a colindat judeţul în lung şi în lat pentru a găsi mostre de folclor autentic. „Cea mai bogată zonă este cea a Mateeştiului, unde a activat şi un mare folclorist - Gheorghe Bobei. Ţin minte că în şcoala primară Bobei mi-a fost profesor, fără să realizez eu la acea vârstă fragedă în faţa cărei somităţi în materie de folclor mă aflu", îşi aminteşte Marian Lupu. Maestrul spune că va continua să caute surse de inspiraţie rurală atâta timp cât îl vor ţine puterile.

Întrebări şi răspunsuri


Care sunt cele mai importante calităţi ale unui interpret popular?


M.L.: După opinia mea un folclorist trebuie să aibă foarte multă iubire faţă de semeni. Apoi trebuie să muncească mult şi să fie serios în fiecare activitate a sa.

Talentul se naşte sau se formează?


M.L.: Fără doar şi poate talentul este ceva înnăscut. S-a demonstrat de-a lungul timpului că fără talent nu poţi face performanţă. Desigur, poţi învăţa multe, dar asta singură nu e de ajuns.

Ce-i place

Iubeşte adevărul şi spune că este condiţia esenţială pentru a reuşi în viaţă. Mai presus de toate, sinceritatea este cea mai importantă calitate a unui om, este de părere rapsodul.

Ce nu-i place

Nu agreează vrajba între oameni. Spune că deşi viaţa în sine este o competiţie asta nu înseamnă că oamenii ar trebui să se urască între ei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite