Râmnicu Vâlcea: Maria Ştefan, actorul care îi face fericiţi pe copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează de 18 ani la Teatrul de Stat Anton Pann. La început s-a ocupat de costumaţia actorilor, iar acum de cea a păpuşilor cărora le dă viaţă.

profil


NĂSCUTĂ - 19 august 1972, în Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Şcoala Profesională de Croitorie din Teleorman.


FAMILIE - Căsătorită, un copil.

  Maria Ştefan e unul din păpuşarii trupei Teatrului de Stat Anton Pann din Râmnicu Vâlcea. „Nu m-am gândit niciodată că o să ajung să lucrez într-un teatru, ţinând cont de faptul că nu am studii în acest domeniu", povesteşte Maria Ştefan. După terminarea studiilor a lucrat la o firmă de croitorie, timp de un an şi şapte luni. „Am fost la secţia rochii de mirese. Am făcut mii de rochii şi sute de modele. O parte din ele erau duse la export. A fost o perioadă foarte frumoasă", spune Maria Ştefan. După ce a plecat de la secţia de rochii de mirese s-a angajat la Teatrul de Stat Anton Pann pe postul de costumier. „Am fost costumier din anul 1992 până în 2001. În toată această perioadă am croit costumele actorilor pentru spectacole. Pentru că îmi plac copiii foarte mult, în anul 2001, am renunţat la funcţia de costumier şi am ales să lucrez în trupa de păpuşi a teatrului", declară actorul păpuşar. Maria Ştefan mărturiseşte că, la început a fost puţin cam greu până s-a obişniut să mânuiască păpuşile. „Cred că o meserie mai frumoasă ca asta nu există mai ales că îmi plac toate păpuşile pe care le-am mânuit până acum şi rolurile la fel. Deplasările prin şcoli şi grădiniţe mă fac foarte fericită atunci când îi văd pe micuţi că vorbesc cu păpuşile după spectacole şi le îmbrăţişează", afirmă Maria Ştefan.


 „Actorul cu voce caldă e personaj bun în poveste"


   Momente frumoase petrece în compania colegilor din trupă, atunci când confecţionează păpuşile pentru fiecare spectacol. „După ce creionăm păuşile intrăm în atelier şi le dăm viaţă. Unul dintre noi le face capul, altul lipeşte părul, altul le pictează, în timp ce altul le face hainele", povesteşte Maria Ştefan. La un spectacol, un actor păpuşar mânuieşte cel puţin două, trei păpuşi. Fiecare personaj din poveste e interpretat în funcţie de vocea actorului. „Actorul cu voce caldă e personaj bun în poveste, iar cel care are o voce mai dură, e o păpuşă rea", precizează actorul păpuşar. În luna mai 2010, Maria Ştefan a fost cu trupa de teatru în regiunea Odessa din sudul Ucrainei. „Am susţinut şase spectacole pentru copiii de naţionalitate română care nu au avut posibilitatea să vadă până atunci o reprezentaţie în limba lor maternă. M-au impresionat acei copii care trăiesc în mare sărăcie şi care au văzut pentru prima dată o păpuşă şi un spectacol", mărturiseşte Maria Ştefan. Turneul în Ucraina a fost organizat de Teatrul Anton Pann în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR).


ce-i place


  Să călătorească şi să străbată munţii. Se relaxează în timp ce croieşte diferite modele de haine. Iubeşte animalele, natura şi ascultă muzică de calitate.


ce nu-i place


Oamenii mincinoşi care nu spun niciodată adevărul. Nu suportă violenţa şi nici frigul. Nu îi plac persoanele care nu au un ideal în viaţă.


Întrebări şi răspunsuri


Ce vă aduce cea mai mare mulţumire?


M.Ş.: Aplauzele copiilor la finalul fiecărui spectacol, zâmbetul şi fericirea lor că vorbesc cu păpuşile cărora le spun să fie cuminţi. Mă încântă şi părinţii care după spectacol devin şi ei copii.


Care sunt spectacolele care vor fi prezentate pentru cei mici din toamnă?


M.Ş.:
Spectacolele care pot fi văzute din toamnă de cei mici sunt: „Cocoşelul neascultător", „Aventurile lui Pinocchio", „Punguţa cu doi bani", „Degeţel", „Ileana Sînziana", „Scufiţa Roşie", „Ciuboţelele Ogarului", „Frumoasa Adormită" şi „Hansel şi Gretel".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite