Râmnicu Vâlcea: Maria Mustăţea Ungureanu studiază pianul să fie un dascăl bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îi plac copiii şi munca cu ei i se pare cea mai frumoasă. Încearcă să înveţe câte ceva din toate pentru a fi un exemplu pentru cei mici.

profil


NĂSCUTĂ - 9 ianuarie 1995, la Râmnicu Vâlcea.
STUDII - Elevă în clasa a IX-a la liceul Matei Basarab, profil pedagogic, educatori, învăţători.
IDEALURI - Să devină profesoară de limba română sau psiholog.

  S-a hotărât să studieze un instrument muzical în urmă cu un an, când a venit singură şi s-a înscris la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Râmnicu Vâlcea. „La liceu sunt la profil pedagogic, unde se face şi muzică şi am vrut să fac ceva mai mult. M-am înscris la Secţia de Orgă, unde fac pian şi orgă cu domnul profesor Gheorghe Şoană", povesteşte eleva. Primele lecţii au fost mai dificile pentru Maria până când a descifrat alfabetul muzical şi a învăţat gama. Prima piesă pe care a învăţat să o cânte la orgă, Maria a fost „Cucule pasăre sură". La Secţia de Orgă, eleva învaţă melodii din folclorul românesc, muzică ETNO, uşoară, clasică, dar şi din repertoriul internaţional, cea cea şi rumba. „Consider că muzica îi e de folos unui dascăl şi vreau să mă specializez şi să mă formez pentu a devenii un cadru didactic foarte bun", spune Maria.


Scrie proză scurtă


  La şcoală, Maria e o elevă foarte bună care învaţă la toate materiile. „Cel mai mult mă bazez pe română şi pedagogie, dar merg şi la olimpiadele de matematică cu toate că nu sunt la profil real. Îmi plac şi cifrele şi pentru că la profilul meu nu se studiază matematica aprofundat, în acest domeniu mă mai ajută mama", povesteşte eleva. Maria a fost în trei rânduri la olimpiadele de matematică şi a scăpat menţiunea la câteva puncte diferenţă. Ea a obţinut peste 50 de puncte, dar menţiunea s-a dat pentru 70. La olimpiadele de română, Maria a participat de cinci ori şi a obţinut 70 de puncte. „Din păcate nu am reuşit să obţin menţiune nici la română pentru că s-a acordat la 80 de puncte. Sunt o fire care nu se dă uşor învinsă şi o să studiez mai mult. Acum particip la nişte concursuri de proză. Şi lucrez la realizareaunor poveşti. E cam greu pentru că sunt lungi şi îmi dau de lucru", poversteşte eleva. Mariei i-a plăcut de mică să scrie proză scurtă şi are acasă trei caiete cu eseuri şi poveşti realizate de ea. „Din clasa a VI-a m-am apucat să scriu mai cu poftă şi am ajuns să umplu trei caiete. În lucrările mele mă inspir din natură. Subiect devin chiar eu de multe ori, după ce mă privesc în oglindă, observ anumite lucruri şi apoi trec să mă descriu. În eseuri asociez oamenii cu elementele din natură", ne dezvălue tânăra. Maria Mustăţea Ungureanu nu a publicat până acum niciuna dun lucrările ei pentru că nu ştie dacă sunt reuşite. Consideră că eseurile ei trebuie să fie supervizate de cineva şi dacă ele îi atrag pe cititori abia atunci va decide dacă va scoate un volum.


ce-i place


Să citească, să cânte, să danseze, să petreacă timpul cu familia şi cei dragi, să se joace pe calculator şi să îşi facă prieteni noi.


ce nu-i place


 Să fie privită cu ignoranţă, să nu i se dea atenţie şi faptul că la şcoală părerea eleviilor nu e luată în considerare de profesori şi de multe ori se răzbună pe copii din cauza problemelor lor.


Întrebări şi răspunsuri


Ce îi lipseşte învăţământului în ziua de azi?


M.M.U.: Nu e organizare şi sunt foarte multe ore. Trebuie să înveţi la toate materiile pentru că fiecare profesor are preferinţa lui. Nu înţeleg că anumite materii nu ne trebuie şi că ideal ar fi să ne reprofilăm într-un anumit domeniu.


Ce facultate vrei să urmezi?


M.M.U.: Vreau să dau la litere pentru că îmi place să lucrez cu copiii, mi se pare ceva frumos. A fost o perioadă în care doream să mă fac judecător, dar ţinând cont că de multe ori oamenilor nu li se face dreptate, nu mă mai gândesc să urmez facultatea de drept.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite