Râmnicu Vâlcea: Marcel Bratu promovează folclorul cu acordeonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 A fost atras de muzica populară de mic şi cu ajutorul acordeonului promovează folclorul, muzica lăutărească veche şi genul cafe concert.

profil


NĂSCUT - 17 ianuarie 1969, la Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Student în anul III la Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, Facultatea de Muzică.


FAMILIE - Căsătorit, doi copii.


  Marcel Bratu povesteşte că, iubirea şi talentul către muzică i s-a transmis de la părinţi. Mama lui a fost solistă de muzică populară în Ansamblul Ciocârlia din Bucureşti, iar tatăl acordeonist. „Studiam muzica pe furiş să nu mă vadă tata. Pentru că învăţam foarte bine la istorie, geografie şi matematică tata dorea să mă facă poliţist şi nu mă lăsa să fac muzică. Pe mine nu mă atrăgea deloc meseria de poliţist şi eu îmi doream să ajung instrumentist să cânt la acordeon, dar tata nici nu dorea să audă", îşi aminteşte Marcel Bratu. Pe furiş, a studiat acordeonul, iar la vârsta de 14 ani, a urcat pe o scenă a unui cămin cultural, când cineva l-a pus să cânte la acordeon. „Tata a rămas mască când a văzut cum cânt. Eu învăţasem să mânuiesc instrumentul de la lăutari mai bătrâni când tata nu era acasă. Mama a fost cea care mă acoperea şi mă ajuta pe partea de muzică fără să ştie tata", spune instrumentistul. Pe scena căminului cultural a cântat un vals care a încântat pe toată lumea. Un tânăr care cânta la chitară în formaţia „Tineret 2000" a fost încântat de reprezentaţia lui Marcel Bratu şi l-a căutat la domiciliu să îi ia în formaţie. „Tata nu a fost deacord sub nicio formă, dar l-a convins mama să mă lase", mărturiseşte artistul.


În turnee cu Ansamblul Doina Oltului


  A cântat în formaţia „Tineret 2000" şase ani. „Cântam la nunţi, baluri şi la hore în sat. Eu nu aveam instrument pentru că tata nu a vrut să îmi cumpere, dar colegii de trupă au găsit pe cineva care avea acordeon şi mi-l împrumuta", mărturiseşte instrumentistul. În paralel cu concertele, a urmat şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii unde s-a specializat pe acordeon. Colegii din formaţie erau mai mari decât el cu trei ani şi în perioada în care ei au mers în armată, instrumentistul a cântat la nunţi cu formaţia tatălui. După armată a mai cântat în „Tineret 2000" o perioadă scurtă de timp, după care a ieşit din formaţie. A intrat apoi în formaţia „Cârloganii Mici"de la Slatina unde a evoluat timp de trei ani. „Am renunţat din cauza distanţei şi m-am hotărât să intru într-o trupă din Vâlcea. Am intraf în formaţia «Topologu» unde am cântat nouă ani", povesteşte instrumentistul. După ce a ieşit din formaţia „Topologul", Marcel Bratu a început să cânte cu interpreta de muzică populară Tatiana Mărcoianu cu care are concerte şi în prezent. De cinci ani, împreună cu Tatiana Mărcoianu desfăşoară activităţi culturale şi în Ansamblul Doina Oltului din Călimăneşti. Împreună cu ansamblul a fost în turnee în Italia, Spania, Italia şi Germania, unde a reprezentat portul popular şi folclorul din România. „În străinătate am cântat la festivaluri, folclorul de la noi, la acordeon. Ansamblul nostru a prezentat de fiecare dată portul popular şi tradiţiile noastre. Peste tot am fost bine primiţi, iar strainii apreciează mult muzica noastră populară, pentru că ei nu mai au aşa ceva", a precizat Marcel Bratu.

ce-i place


Să aibă tot timpul activitate. Iubeşte foarte mult istoria şi geografia, arheologia şi îi place să viziteze situri şi vechile aşezăminte ale dacilor şi romanilor de pe teritoriul ţării noastre.


ce nu-i place


Somnul şi odihna prea multă. Îl deranjează faptul că non talentele cu bani ajung să îşi facă o carieră, în timp ce persoanele talentate şi fără putere financiară nu sunt promovate. Nu îi plac oamenii laşi, neserioşi şi minciuna.


Întrebări şi răspunsuri


Mai e muzica populară apreciată astăzi?


M.B.: Să ştiţi că este apreciată, în special cea lăutărească şi cea veche. Străinii îndrăgesc folclorul nostru pentru că e foarte complex, armonic, vesel şi el tinde către domeniul clasic. Fiecare instrument are partea lui bine definită şi muzica populară e apreciată în special de intelectuali.

Ce proiecte aveţi pe viitor


M.B.: Împreună cu interpreta Tatiana Mărcoianu vreau să înfiinţez un ONG din care să facă parte prietenii, iar cu ajutorul lor vreau să facem un ansamblu de muzică populară cu dansatori şi instrumentişti. Sunt adeptul tradiţiei şi obiceiurilor şi consider că folclorul trebuie păstrat cu sfinţenie.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite