Râmnicu Vâlcea: Mănăstirea Surpatele, loc de pelerinaj şi miracole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii cunosc Surpatele pentru icoana făcătoare de minuni pe care o adăposteşte. Experţii o cunosc pentru istoria îndelungată ce o îmbogăţeşte.

   O vizită la mănăstirea Surpatele este un bun prilej de a cunoaşte o parte din monahismul mai puţin mediatizat al nordului Olteniei. Situată în comuna vâlceană Frânceşti, la doar trei kilometri de o altă perlă a ortodoxiei - celebra Mănăstire Dintr-un Lemn, complexul monahal Surpatele este uşor accesibil, fiind aflat la 12 kilometri de gara oraşului Băbeni şi la 30 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. Potrivit istoricilor, mănăstirea a fost ridicată în locul altei biserici, ctitorite în timpul lui Matei Basarab de doi boieri din neamul Buzeştilor. Actuala Mănăstire Surpatele a fost ridicată de către Doamna Maria, soţia domnitorului Costantin Brâncoveanu între anii 1703 - 1706. În jurul bisericii principale s-au construit toate clădirile necesare unei importante mănăstiri ce a primit ulterior hramul Sfintei Treimi. Istoricii spun că până la început de secol XX mănăstrea a avut o bogată activitate, atât pe plan duhovnicesc cât şi în domenul cultural. Aici au funcţionat ateliere bisericeşti, iar celebrul Anton Pann a activat ca profesor de muzică şi traducător de cărţi religioase în perioada 1837 - 1850.


Colecţie de obiecte valoroase


  Credincioşii vin la Surpatele mai puţin pentru trecutul încărcat de istorie al acestei mănăstiri şi mai mult pentru a se ruga la o icoană despre care se spune că ar face minuni. Înfăţişând-o pe Maica Domnului, obiectul de cult este principalul motiv pentru care credincioşi şi turişti de peste tot calcă pragul mănăstirii. Icoana nu este singura bijuterie a lăcaşului de cult. Puţini ştiu că aşezământul are o pictură foarte valoroasă, lucrată în frescă de trei iscusiţi zugravi: Andrei Iosif, Ieromonah Hranite şi Ştefan. Colecţia muzeală a mănăstirii mai are icoane originale de o valoare inestimabilă, candele de argint, iar policandrul cel mare, ce încă împodobeşte cupola bisericii a fost donat de Doamna Maria Brâncoveanu. Centru de cultură, Surpatele a fost sursa unor obiecte ce acum se află la marile muzee din ţară. Astfel, la Muzeul de Artă din Bucureşti se află o Evanghelie tipărită în 1693, ferecată în aur, iar la muzeul de artă Brâncovenească de la Mogoşoaie se află un disc de argint şi o anforintă din acelaşi material, bogat ornamentată, înfăţişând Sfânta Treime.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite