Râmnicu Vâlcea: Magdalena Dudău, inginerul miner care îşi pune sufletul în vârful acului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magdalena Dudau, inginerul care face costume populare foarte frumoase
Magdalena Dudau, inginerul care face costume populare foarte frumoase

În timpul facultăţii a croşetat zeci de modele vestimentare pentru studenţii români şi străini. Cu acul şi aţa crează costume populare foarte apreciate.

Dragostea Magdalei pentru crearea de costume populare sau orice alte obiecte tradiţionale are o poveste plină de semnificaţii. „Bunica maternă a rămas vădană şi a trebuit să crească şase copii, bunicul fiind plutaş pe Bistriţa. Noi suntem şase fraţi la părinţi, iar mama ne-a învăţat de mici să lucrăm cu acul. Aşa am început să fac broderii, lasetă". În vremea studenţiei, acul şi aţa i-au adus Magdalenei un plus de prosperitate, iar la cursurile lui Emil Constantinescu, fostul şef de stat, îşi aminteşte cum broda pe sub masă, iar un coleg lua notiţe de mineralogie după spusele profesorului. Vestea despre talentul ei de a broda s-a dus repede, iar toţi cei care vroiau mănuşi, fulare, veste, rochii, căciuli sau orice alt obiect tricotat, apelau la Magdalena. „Aveam bursă la facultate iar cu ceea ce lucram eu atât pentru studenţii români dar şi străini, mi-am asigurat un trai decent, scăzând povara de pe umerii părinţilor. Tot cu ajutorul acului şi aţei am cunoscut o doamnă care era casier la Opera Români. Când se stingeau luminile, mă lăsa să intru în sală şi aşa opera a devenit pentru mine ca un balsam al sufletului". Solistă în corul universităţii, Magdalena a avut o studenţie plină de farmec şi poveste. „Am învăţat cele mai frumoase colinde de Crăciun, călătorind ţara în lung şi-n lat", povesteşte.


Inginerul minier cu suflet de artist


După studenţie, Magdalena avea să-şi lege viaţa de ţinuturile Vâlcii, căsătorindu-se şi devenind inginer geolog la Intreprinderea Minieră Râmnicu Vâlcea, primul său loc de muncă fiind la Cataracte. „Cine bea apă din Lotru, nu mai pleacă niciodată, iau eu am băut din această apă, soţul meu fiind brezoian", povesteşte. În perioada cât a fost minier, Magdalena a lăsat deoparte lucrul cu acul şi aţa. Nu era tocmai uşor să fi şefă de sector şi să ai în subordine bărbaţi căliţi în galeriile subterane de unde se extrăgea felspatul sau să lucrezi la salina de la Ocnele Mari. „Mă trezeam de la patru dimineaţa şi veneam acasă seara. După anul 2000, sectorul minier a început să scârţâie, iar din 2006 am hotărât să rup definitiv cu mina, plecând cu ordonanţa", se destăinuie. Rămasă fără un loc de muncă, în sufletul Magdalenei s-a reaprins vechea pasiune, inginerul geolog intrând în categoria meşterilor populari, participând la zeci de manifestări tradiţionale care au loc în judeţ şi nu numai. De la modelele de veste şi fuste ţărăneşti lucrate cu migală, la iile cusute cu mult gust, la minuţiozitatea broderiilor, toate au impregnate o parte din frumuseţea sufletească a artistului.


Întrebări şi răspunsuri


De unde vine inspiraţia modelelor pe care le creezi?
M.D. Mă documentez foarte mult. Fără un studiu temeinic inspiraţia nu ar fi îndeajuns. Merg adesea la bibliotecă şi studiez lucrări de etnografie, iar deseori, noaptea mă trezesc şi creionez modele. Mi-a plăcut dintotdeauna să reţin fizionomiile oamenilor.


Ai încercat să le oferi celor mici din prea plinul frumuseţii artei tale?
M.D. Ca voluntar am făcut la Brezoi un cerc la care au venit 20 de copii, pe care i-am cazat la mine acasă şi am încercat să-i învăţ din ceea ce eu ştiu. Mi-aş dori să găsim însă un spaţiu mai adecvat şi să pot face acest lucru în alte condiţii.


Ce-i place
Este mereu aproape de copii care vor să înveţe că se pot face lucruri extraordinare din ac şi aţă. Se simte bine când poate să călătorească, să cânte sau să asculte colinde.
Nu-i place
Este mereu împotriva ipocriziei oamenilor şi dezavuează birocraţia şi inerţia autorităţilor, a instituţiilor statului. Nu suportă oameni care te pun mereu pe drumuri.

NĂSCUTĂ. 17 martie 1958, la Buhuşi-Bihor
STUDII. Facultatea de Geologie şi Geofizică Bucureşti

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite