Râmnicu Vâlcea: Luis Albert Stoian este campion naţional la sportul cu mănuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luis Albert Stoian este vicecampion national la juniori si campion national la cadeti
Luis Albert Stoian este vicecampion national la juniori si campion national la cadeti

Fascinat de palmaresul bunicului, un boxeur renumit, Luis vrea să-i calce pe urme şi să ajungă un mare boxeur. Anul acesta a devenit campion naţional la cadeţi.

Albert s-a născut într-o familie în care sportul cu mânuşi a fost „rege". Adolescentul îşi aminteşte că a crescut ascultându-l pe bunicul lui patern, Ion Stoian, acum în vârstă de 63 de ani, rememorând întâmplări din ringul de box. „Bunicul a fost un boxeur renumit, singurul din familie care a practicat acest sport şi a făcut-o din pasiune. A reprezentat culorile cluburilor Farul Constanţa, CFR Craiova şi a fost campion balcanic al României. Îmi povestea cu lux de amănunte despre întâlnirile lui, despre adversarii din competiţiile interne şi internaţionale, despre peripeţiile din cantonamente. Bunicul avea sânge albastru, de boxeur adevărat, iar pentru mine acest lucru a fost un motiv de a mă mobiliza şi de a-i călca pe urme", povesteşte Luis Albert.


Trudă pentru a ajunge campion


Tânărul s-a apucat de box în adevăratul sens al cuvântului la vârsta de 12 ani şi jumătate, înscriindu-se la la Clubul CS „Thunder" Râmnicu Vâlcea, avându-l ca antrenor pe Eugen Preda. „Pentru a ajunge la performanţă trebuie să depui foarte mult efort. Dimineaţa mi-o petrec la antrenament, iar după amiază sunt la şcoală. Atunci când intru în competiţii, fac şi câte două antrenamente pe zi", povesteşte Luis. După primele meciuri în ring avute în competiţii desfăşurate fie în Râmnicu Vâlcea, la Piteşti sau Sibiu, în perioada 17-24 octombrie, la Câmpulung , Albert avea să devină campionul naţional al României pentru cadeţi, la categoria 46 de kilograme. „A fost prima recunoaştere oficială a eforturilor depuse în sute de ore de antrenamente, iar acest lucru mă mobilizează şi mai mult", spune Luis. În urmă cu câteva zile, cadetul campion a boxat la Campionatul Naţional de box de la Ploieşti, trecând la 48 de kilograme.


Deşi furat de arbitri, a ajuns vicecampion naţional


Pentru cadetul de odinioară, trecerea la o altă categorie, cea de juniori, unde adversarii sunt mai puternici şi cerinţele sunt mult mai mari, nu i-a dat foarte multe emoţii. „Antrenorul meu m-a pregătit foarte bine sufleteşte pentru această competiţie desfăşurată la Sala Petron. Am jucat cu boxeuri experimentaţi de la Timişoara, Bucureşti. Ultimul meci, decisiv, l-am avut cu un adversar de la «Box Club Simion». Deşi am fost mai bun decât el, scorul fiind de 22-13, un arbitru i-a acordat 10 puncte în plus şi fiind furat am pierdut la limită, când meciul era clar în favoarea mea", „Boxul îşi măreşte rezistenţa fizică, te ajută să ai un corp frumos, eu zic că este cel mai complex şi mai sănătos sport în care tehnicile de apărare şi lovire sunt esenţiale" povesteşte Luis. Intrând astfel în posesia medaliei de argint, tânărul a devenit vicecampion naţional la juniori. Conştient că drumul către adevărata performanţă abia cum începe, elevul boxeur este pregătit pentru o carieră de performer., a spus proaspătul vicecampion.


Ce-i place
Se relaxează ascultând muzică de toate genurile sau ieşind la plimbare cu prietenii. Îşi doreşte tare mult să călătorească şi speră că va veni odată vremea când va vedea lumea în timpul arilor turnee de box.
Nu-i place
A avut întotdeauna un ghimpe împotriva oamenilor care nu ştiu ce înseamnă să fii „fair-play". Pentru el corectitudinea, onoarea, demnitatea şi respectul faţă de cei din jur sunt valori la care nu vrea să renunţe niciodată.


Întrebări şi răspunsuri


Care mai sunt competiţiile la care vei mai participa anul acesta?
L.A.S. Următoarele comperişţii la care voi participa la Memorialul „Nicolae Linca" de la Alba Iulia şi la Memorialul „Panaitescu" de la Câmpulung, prilej cu care voi încheia activitatea competiţională din acest an.
Cum este să faci box în vremuri de criză?
L.A.S. Dacă am reuşit să obţin rezultate, meritul este în primul rând al antrenorului meu, care pe lângă încrederea care mi-o oferă, face eforturi deosebite să găsească sponsori pentru deplasări, echipamente. Iar în ultima vreme, sponsorii de vaietă de lipsa banilor lichizi. „Îţi dau o maşină de fier vechi sau de pâine, dacă le poţi vinde şi face rost de bani, e ok!" spun tot mai des cei la care apelează.


profil.
NĂSCUT: 2 iulie 1996, la Râmnicu Vâlcea
STUDII: Elev în clasa a IX-a C la Grupul Şcolar „Nicolae Pleşoianu"

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite