Râmnicu Vâlcea: Locuitorii oraşului sunt vizitaţi de colindătorii din cinci judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corul religios de copii „Sfânta Treime” din Argeş
Corul religios de copii „Sfânta Treime” din Argeş

Locuitorii oraşului au, astăzi, parte de o paradă a costumelor populare şi a obiceiurilor tradiţionale de Crăciun şi Anul Nou.

  În municipiul Râmnicu Vâlcea se desfăşoară, astăzi, cea de-a XIII-a ediţie a festivalului interjudeţean „Din Moşi-Strămoşi". Evenimentul e organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vâlcea, în parteneriat cu Arhiepiscopia şi Primăria Râmnicului. Festivalul s-a deschis, vineri seara, la Complexul Cultural al Arhiepiscopiei, unde ansambluri din Argeş, Alba, Caraş Severin, Hunedoara şi Vâlcea i-au încântat pe râmniceni cu colindul Naşterii Mântuitorului, colindul gazdei, colindul cu duba şi versuri vechi din Ţara Loviştei. „Colindele tradiţionale ne amintesc de miracolul Naşterii Domnului Iisus Hristos", a declarat Elena Stoica, directorul CJCPCT Valcea. Îmbrăcaţi în costume populare vechi şi încălţaţi în opinci, cetele de colindători au vestit Naşterea Domnului şi au făcut pe gazdele, cinstindu-se cu colaci, cârnaţi, covrigi şi vin. „Noi vestim Naşterea Mântuitorului. Cântăm colinde foarte vechi din judeţul Argeş", a declarat Delia Stăncescu din corul religios de copii „Sfânta Treime" al Căminului Cultural Argeş.

„E ziua în care nu există hotare"

„Astăzi suntem colindaţi de fraţi din alte judeţe. Ne bucurăm pentru că azi e ziua în care nu există hotare", a spus arhiepiscopul Râmnicului, Gherasim Cristea. Grupul de colindători al căminului cultural Boişoara din Vâlcea a prezentat colinde foarte vechi din Ţara Loviştei. „Colindele din Boişoara au ceva aparte şi ele au fost propuse pentru a fi incluse în patrimoniul UNESCO, deoarece au un text mai deosebit", a mai precizat Stoica. Toţi colindătorii au primit daruri din partea Arhiepiscopiei.

Urări la Pomul de Crăciun

Colindătorii din cele cinci judeţe îi încăntă, astăzi, pe râmniceni, de la ora 13.00, cu o paradă a costumelor populare. Colindătorii vor merge pe străzi de la Arhiepiscopie până la Pomul de Crăciun din centrul oraşului. De la ora 14.00, la brad, colindătorii susţin un concert cu urări specifice de la sărbătoarea Crăciunului până la Sfântul Ioan.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite