Râmnicu Vâlcea: Laurenţiu Stilea, părintele voleiului vâlcean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de ani a pregătit tineri voleibalişti şi a dus echipele vâlcene pe primele locuri în turnele naţionale şi internaţionale. Chiar şi la 73 de ani antrenorul este implicat promovarea tinerilor sportivi.

De peste o jumătate de secol Laurenţiu Stilea a format sute de sportivi şi pus bazele voleiului din Vâlcea. La 73 de ani omul nu îşi trădează vârsta şi încă se mai implică în viaţa sportivă din vâlcea. Provine dintr-o familie veche de intelectuali din Foleşti şi se mândreşte cu acest lucru. „Tatăl meu a fost învăţător în sat şi a fost omul care a construit şcoala din Foleşti. Pentru acest lucru regele Ferdinand i-a acordat diploma Răsplata muncii", povesteşte cu mândrie Laurenţiu Stilea. Omul îşi aduce aminte că a iubit sportul dintotdeauna aşa că nu i-a fost dificil să fie admis, în 1953, la cel mai prestigios institut de sport din ţară, cel de la Bucureşti. „După ce am făcut Institutul, timp de patru ani, mi s-a propus să fiu asistent universitar la Institutul de Educaţie Fizică Militară din Bucureşti. Am reununţat însă pentru a veni în cel mai frumos oraş din lume- Râmnicu Vâlcea. Aici am pus bazele primei şcoli sportive pentru elevi în anul 1957. Mai târziu, transferându-mă la Liceul Vasile Roaită ( actualul Colegiu Naţional Mircea cel Bătrân) am avut curajul să propun înfiinţarea unei secţii de volei în anul 1958. Atunci s-a produs şi scânteia ce a dat naştere fenomenului volei în Vâlcea", povesteşte cu plăcere profesorul stilea, decorat cu titlul de antrenor emerit al sportului.


Antrenor la echipa naţională de volei


Valoarea profesorului dar şi dăruirea şi priceperea cu care îşi făcea selecţiile de sportivi la clasele de liceu a fost remarcată la nivel central. „În perioada 1970 - 1979 am fost antrenor la echipa naţională de volei. Am repurtat victorii importante la turneele în care plecam în străinătate", explică Stilea. El spune că, în pofida faptului că putea să profite de poziţia sa pentru a ocupa funcţii importante nu a făcut-o, ba dimpotrivă şi-a respectat principiile. „Eu am fost un om cu principii. Ţin minte că în 1977 am fost chemat la Bucureşti, la un personaj important din conducerea sportului care mi-a propus să devin colaborator, mai ales că eu mergeam foarte des în străinătate. Am refuzat într-un stil foarte dur, iar de atunci mi s-a pregătit debarcarea de la lotul naţional. În 79 m-am întors la Râmnic pentru a-mi pregătii elevii", povesteşte Laurenţiu Stilea. Perseverenţa şi calitatea cu care şi-a făcut datoria l-a plasat pe reputatul profesor în zeci de cărţi, lucrări de specialitate şi antologii sportive. Chiar el a publicat mai multe cărţi şi a scris articole în reviste sportive. Aminteşte de toate cu modestie şi cu gândul că tot ceea ce a făcut va rămâne peste timp.


Întrebări şi răspunsuri:


Ce activităţi aveţi în prezent?
Colaborez în cadrul unei Asociaţii Sportive care promovează voleiul în judeţ. Anul acesta am reuşit să trimitem trei sportivi la lotul naţional de volei la categoria speranţe şi juniori mici.


Ţineţi legătura cu foşii elevi?
Desigur. Am o listă cu 200 de nume şi numere de telefon ale foştilor mei elevi. Sunt oameni realizaţi din toate domeniile, ceea ce arată că sportul presupune în primul rând multă inteligenţă. Sunt mândru că au trecut din mâinile mele.


Ce-i place:
Iubeşte mişcarea şi natura. Spune că omul în viaţă trebuie să se mişte pentru a fii sănătos. Îi plac persoanele inteligente cu care se poate purta o conversaţie.
Ce nu-i place: Urăşte lipsa de respect şi lipsa de disciplină. Nu îi place lipsa de punctualitate şi oamenii care nu se ţin de cuvânt.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite