Râmnicu Vâlcea: La 88 de ani dr. Ion Albescu este veteranul cercetaşilor din România (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi, de Ziua Mondială a Cercetăşiei în şcolile din Râmnic cercetaşii vor purta însemnele ţinutei specifice. Cercetaş de la vârsta de cinci ani, medicul urează cercetaşilor exemplu său de viaţă: „munca şi cinstea"

Azi, cercetaşii vâlceni sărbătoresc Ziua Mondială a Cercetăşiei purtând ample dezbateri pe tema cercetăşiei. Prof. Lalu Jany, şeful centrului local de la Organizaţia Naţională „Cercetaşii României" de la Colegiul Mircea cel Bătrân, ne-a spus: „Pe lângă concursurile de desen ale elevilor de la clasele V-VIII, toţi cercetaşii vâlceni vor purta în şcolile unde învaţă însemnele ţinutei specifice". Veteranul cercetaşilor din România este dr. Ion Albescu (88 ani), un om de aleasă probitate morală, care ne-a spus: „Tatăl meu a fost medic militar şi i-a plăcut foarte mult ordinea. La vârsta de cinci ani, în 1928, m-a înscris în Organizaţia Cercetaşilor din Bucureşti, convins că voi duce o viaţă ordonată".

image


A înfiinţat societatea de binefacere Straubing


Medicul Albescu s-a specializat ca doctor chirurg, urolog şi de medicină sportivă şi din 1965 a trăit aproape patru decenii în Germania, stabilindu-se apoi la Râmnicu Vâlcea. „Şi acum îmi amintesc cu drag când la vârsta de cinci ani fiind cel mai mic cercetaş din România m-au urcat pe scenă să spun poezia «Cucerirea Plevnei». După ce am spus versul «Sus, sus pe crâncena redută» am uitat ce urmează şi am început să plâng. În anul 2006 am primit titlul de «Membru de Onoare» al Organizaţiei Cercetaşii României. Tuturor cercetaşilor le ofer exemplu meu de viaţă. Să ducă în rucsacuri munca şi cinstea aşa cum am dus-o eu". La Râmnicu Vâlcea dr. Albescu a înfiinţat o societate de binefacere „Straubing", aducând din Bavaria, Germania, 80 de transporturi, a peste 24 tone fiecare, cu ajutoare umanitare.

image

Dr. Ion Albescu în pridvorul casei tărăneşti din Râmnicu Vâlcea (Foto D. Tircomnicu)


„Sub semnul Florii de Crin"


Prima organizaţie de cercetaşi a fost înfiinţată în România în anul 1913, în ţara noastră existând acum aproximativ 2.500 de membrii. Organizaţia cercetaşilor vâlceni este considerată una dintre cele mai puternice din ţară, numând aproximativ 500 de membrii, având filiale în Râmnicu Vâlcea, Dragăşani, Olăneşti, Brezoi. Preşedintele Organizaţiei Judeteţe a Cercetaşilor Vâlcea este procurorul Nicolae Almaşi. Anul acesta, cercetaşii vâlceni au în proiect, printre altele, desfăşurarea de activităţi ecologice, de protecţia mediului, de educaţie civică şi patriotică. În parteneriat cu Inspectoratul Şcolar se va derula proiectul „Sub semnul Florii de Crin", prin care sunt promovate activităţile cercetăşeşti.

Declaraţie
„Cercetaşilor le ofer exemplu meu de viaţă. Să ducă în rucsacuri munca şi cinstea aşa cum am dus-o eu", dr. Ion Albescu, veteranul cercetaşilor din România

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite