Râmnicu Vâlcea: Jucăriile periculoase sunt retrase de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desi îndragite de copii, covoraşele periculoase trebuie aruncate
Desi îndragite de copii, covoraşele periculoase trebuie aruncate

Covoraşele tip puzzle, îndrăgite de majoritatea copiilor, sunt făcute din substanţe cancerigene. Inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Vâlcea verifică toţi agenţii comerciali care vând jucării.

În vizorul inspectorilor se află în aceste zile toate magazinele din Râmnic unde se comercializează jucării şi articole pentru copii. „Consider că sănătatea micuţilor noştrii este un aspect care ar trebui să intereseze pe toată lumea. De aceea, în această perioadă în care toţi părinţii aleargă după cadouri, facem aceste verificări", a declarat Laura Dinţoi, comisar şef în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Vâlcea. În primul rând, sunt verificaţi comercianţii care încă mai au la vânzare covoraşele de tip puzzle ce au fost retrase de pe piaţă. În urmă cu câteva săptămâni, covoraşele puzzle au fost interzise în Belgia, ca urmare a faptului că unele studii le găsesc periculoase. Mai exact, chiar dacă sunt destinate copiilor aflaţi în primii ani de viaţă, stimulându-le imaginaţia şi creativitatea, unele substanţe din compozite ar avea efecte cancerigene asupra copiilor. „Covoraşele puzzle au fost interzise în mai multe ţări din Uniunea Europeană datorită faptului că subsanţele din care sunt făcute sunt cancerigene şi ar putea afecta sănătatea copiilor. Şi la nivelul României s-a luat decizia ca aceste jucării să fie interzise şi de aceea facem verificări", completează Laura Dinţoi.


Amenzi usturătoare pentru comercianţi


Comercianţii vâlceni care au fost depistaţi că încă mai vând asemenea jucării au primit amenzi, iar marfa a fost confiscată. „Am făcut controale în majoritatea magazinelor şi a pieţelor din oraş, acolo unde ştiam că se comercializează jucării. Am descoperit câţiva comercianţi care nu ştiau că puzzle-ul covoraş trebuie scoas de la vânzare. Ei au fost amendaţi, iar marfa a fost retrasă de pe piaţă. Cuantumul amenzilor s-a ridicat la suma de 6000 de lei", a precizat Laura Dinţoi. Majoritatea părinţilor care au auzit de jucăriile periculoase spun că nu le vor păstra, deşi micuţii lor sunt incântaţi de ele. „I-am cumpărat în urmă cu un an mai multe set-uri de covoraşe . Pot spune că sunt printre jucăriile lui preferate. Dar acum i le voi arunca pe toate", a povestit Alin Popa, un râmnicean care are un băieţel de cinci ani.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite