Râmnicu Vâlcea: Ion Stanciu, prieten cu fratele lui Nicolae Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 E veteranul presei vâlcene. A fost prieten bun cu Florea Ceauşescu, fratele dictatorului Ceuşescu pe care l-a cunoscut la ziarul „Scânteia".

profil


NĂSCUT - 15 noiembrie 1940, localitatea Săpata, judeţul Argeş.
STUDII - Facultatea de Istorie şi Facultatea de Jurnalistică la Universitatea din Bucureşti.
FAMILIE- Căsătorit, doi copii şi doi nepoţi.


 Ion Stanciu lucrează în presă de aproape o jumătate de secol şi spune că nu şi-ar fi ales o altă meserie pentru nimic în lume. A intrat în redacţia ziarului „Secera şi Ciocanul"din Piteşti, în 1961, când era student la Facultatea de Istorie. „La această publicaţie a fost prima şcoală de ziaristică", povesteşte Ion Stanciu. A lucrat la „Secera şi Ciocanul" până în 1968 când s-a mutat în Vâlcea. „Am făcut parte din prima echipă de gazetari, formată din patru oameni, care ne-am ocupat de apariţia ziarului «Orizontul» care a devenit publicaţia judeţului Vâlcea. Din păcate niciunul din cei trei colegi nu mai e în viaţă", spune veteranul presei vâlcene. În 1972, Ion Stanciu a fost recrutat corespondent la ziarul „Scânteia", iar din 1983 a devenit corespondent teritorial al Radiodifuziunea Română. „Radioul îmi plăcea teribil încă din timpul studenţiei. Aveam două circuite telefonice la radio prin care dădeam ştirile. Unul era un telefon obişnuit, iar celălalt era un circuit conectat la masa de verificare, o linie de emisie-recepţie", declară Ion Stanciu. La realizarea reportajelor şi interviurilor erau folosite magnetofoane de tip UHER, grele de 12 kilograme şi RIPHORTER de nouă kilograme. „Îţi rupeu umărul. Reportofoanele au apărut după 1990", spune Ion Stanciu.


A corectat romanele lui Florea Ceuşescu


  La ziarul „Scânteia" a lucrat până în 1990, când publicaţia s-a transformat în „Adevărul". „Am rămas doar la radio, până în 2005, când am intrat în rândul tinerilor pensionari, dar nici azi nu am încetat să le transmit ştiri. Nu am stare şi zilnic le trimit câte două, trei materiale. Sunt rubrici pe care le susţin permanent, mai ales la emisiunile matinale", precizează Ion Stanciu. La „Scânteia" l-a cunoscut pe Florea Ceuşescu, fratele dictatorului Nicolae Ceuşescu. „Nea Florică a devenit prietenul meu de suflet. Era un om de o bunătate fantastică şi de o modestie enervantă. La înfăţişare semăna teribil cu Nicolae Ceauşescu. Venea în Vâlcea şi petreceam împreună pe Valea Lotrului, dar din păcate s-a stins acum trei ani", povesteşte Ion Stanciu. Florea Ceauşescu a scris şase romane şi înainte de a fi publicate au fost citite de Ion Stanciu. „Accepta modificări de fraze în text. Era un om cum rar întâlneşti", spune ziaristul. Ion Stanciu susţine că chiar dacă a făcut presă pe timpul comuniştilor, ea nu era folosită abuziv împotriva unor oameni, aşa cum se întâmplă astăzi. „Îmi mai doresc să îmi cresc al treilea «copil», pe Ana Maria Niţu, pe care am lăsat-o în locul meu la radio, să o învăţ tot ce ştiu eu despre această meserie", declară Ion Stanciu.

ce-i place


Istoria şi să citească în bucătărie. A adunat o colecţie a scritorilor: Ionel Teodoreanu, Liviu Rebreanu şi Vasile Militaru. O altă pasiune e grădinăritul şi are 22 de specii de trandafiri de care se ocupă.


ce nu-i place


Să piardă vremea la televizor şi presa care vine ci dezminţiri în urma unor articole îi provoacă silă. Nu îi plac promisiunile neonorate şi nu îi poate ierta pe cei care au făcut rău cândva.


Întrebări şi răspunsuri


Ce le recomandaţi tinerilor jurnalişti?


I.S.: Să nu se abată de la adevăr, să nu lovească oameni nevinovaţi, să aplice principiul croitorului, să măsoare de 10 ori până să taie. Ziarul trăieşte o zi, dar părerile rezistă luni, chiar ani. 


E presa o forţă în ziua de azi?


I.S.: E şi nu prea. Pe vremea mea după ce scriai un articol dur apăreai imediat şi măsurile. Atunci era o forţă. Azi, după un articol nu se ia nicio măsură, apar doar drepturile la replică.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite