Râmnicu Vâlcea: Ioana Floroiu, stănepoata lui Gib Mihăescu, şahistă de talie europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele mutări le-a învăţat de la bunicul ei, ginerele scriitorului Gib Mihăescu. A câştigat numeroase competiţii sportive în ţară şi străinătate.

Ioana, strănepoata cunoscutului scriitor Gib Mihăescu este o adolescentă plină de viaţă şi optimism. De mică a prins dragostea de carte, îi place să călătorească, să facă sport şi mai presus de toate, şahul este marea ei pasiune. „Am învăţat şah de la bunicul meu, Ghoerghe Pavel, fost director de liceu. Soţia bunicului meu a fost fiica scriitorului, iar bunicul a fost ginerele acestuia. Mergeam seara, pe terasă, şi deşi era extrem de ocupat, juca şah cu mine şi cu fratele meu". În clasa a IV-a, Ioana a început să-l bată de bunicul ei la şah, iar lecţiile au fost întrerupte. În clasa a V-a s-a legitimat la Clubul Albatros, din Oraşul Viilor, în 2006 participând la prima competiţie naţională de şah, situându-se la mijlocul clasamentului.


Componentă a lotului naţional de şah


În 2007, la categoria „fete 12 ani", Ioana a fost selectată să facă parte din lotul naţional, clasificându-se în primii şase şahişti ai României. „În anul 2007 am participat la o competiţie europeană de şah, desfăşurată la Herţenovi-Muntenegru, din care făceau parte alte 15 state şi unde am ocupat, cu echipa, locul II", povesteşte. Desfiinţarea clubului Albatros a făcut ca între 2008 şi 2009 Ioana să renunţe la activitatea şahistă competiţională. Nu a rezistat însă prea mult, iar din 2010 s-a înscris la cel mai apropiat club care se ocupa cu pregătirea tinerilor şahişti: CSM Craiova. „Naveta de Drăgăşani la Craiova, la sfârşit de săptămână a fost destul de grea, dar îmi părea rău să renunţ la sportul minţii. Anul acesta, la Campionatul Naţional de Şah de la Voineasa am luat, la singular, locul VII, iar pe echipe, la Campionatul pe Echipe de la Iaşi, locul II. La Galaţi, la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar am obţinut menţiune", se destăinuie Ioana.


profil
NĂSCUTĂ. 29 noiembrie 1994, la Drăgăşani-Vâlcea
STUDII. Elevă clasa a X-a A la Colegiul Naţional „Gib Mihăescu", Drăgăşani

Întrebări şi răspunsuri


Care este avantajul de a fi un bun şahist?
I.F.Şahul îţi dezvoltă răbdarea, ambiţia, gândirea, te maturizează şi îţi dă o altă perspectivă asupra lumii în care trăieşti. Devi mult mai sigură pe tine, mai încrezătoare în propriile tale forţe.


Vrei să-ţi legi cariera de viitor de şah?
I.F. Mi-aş dori foarte mult să ajung arhitect. Îmi place foarte mult geometria în spaţiu şi nu de puţine ori joc şah cu spatele la tablă, memorând fiecare mutare atât a mea cât şi a adversarului. Cred că există o legătură între şah şi profesia pe care aş vrea să o îmbrăţişez.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite