Râmnicu Vâlcea: Înfometaţi, lupii dau iama la animalele domestice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stână de oi
Stână de oi

La Pietreni şi Blejeşti s-au semnalat cazuri când sălbăticiunile au plecat cu oaia luată din turmă chiar sub ochii ciobanilor.

  În gospodăriile locuitorilor din comuna Costeşti au început să dea târcoale lupii, iar localnicii au acum o nouă preocupare: aceea de a da „gură" la sălbăticiuni. Unul dintre săteni, Nicolae Culici, ne-a spus: „De teama lupilor nu mai putem să ne lăsam animalele nesupravegheate la câmp că le mănâncă fiarele pădurii. I-am văzut de mai multe ori, sunt vreo doi care au coborât până la câteva zeci de metri de casă şi asta nu la miez de noapte, ci ziua în amiaza mare, după ora 3. Mie mi-au mâncat un miel. Eu am un câine lup şi a vrut să mi-l mănânce lupii, dar l-a salvat un vecin, dând gură, iar de două zile câinele nu se mai opreşte din lătrat", spune localnicul.


Iarna grea a atras lupii spre sat


  Viceprimarul localităţii, Toma Peştereanu spune că lupii s-au apropiat atât de mult de sate din cauză că iarna a fost grea. „Lupii despre care locuitorii din cele două sate ne-au sesizat sunt din categoria celor singuratici, iar temera localnicilor este justificată. Dar din cauza ierni grele, nu doar lupii au coborât în sat, dar şi multe căprioare au fost văzute în apropierea gospodăriilor" , spune vicele. Din gospodăria lui Sandu Ciorgan, cioban din Blejeşti, sălbăticiunile au luat patru mieluţi. Un alt cioban, Ilie Lixandru, nu se mai depărtează de turmă. „Păi eu am salvat şi câinele lup al vecinilor să nu-l mănânce lupii" , spune baciul. Directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, ing. Ion Antonescu, ne-a spus: „Până acum noi am recoltat şase lupii din zona Horezu, Goranu, Călimăneşti şi Câineni, atâţia câţi aveam prevăzuţi în normative".
„Eu am un câine lup şi a vrut să mi-l mănânce lupii, dar l-a salvat un vecin, dând gură", Nicolae Culici, localnic

Sudul judeţului vizitat de urşi


  În zona de Nord a judeţului, urşii au fost cei care au creat în ultimul an cele mai mari neplăceri locuitorilor. La Perişani, o ursoaică însoţită de pui a dat iama în stupina unui localnic, iar la Cornetu, moş Martin a devorat o junincă. Doi ciobani care se aflau cu turmele pe Muntele Negoiu, vârful Mâzgavu, au fost atacaţi de un urs, unul dintre baci fiind rănit.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite