Râmnicu Vâlcea: În capitala ceramici, la Horezu, cultura este promovată prin voluntariat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horezu, capitala culturii din Oltenia
Horezu, capitala culturii din Oltenia

Aici a luat fiinţă Centru de Resurse Regionale Sud-Vest care îşi propune să eficientizeze căminele culturale din Oltenia

Pentru a reanima activitatea culturală din căminele culturale din Oltenia, la Horezu a luat fiinţă „Centrul de Resurse Regionale Sud-Vest". Acţiunea face parte dintr-un proiect care se derulează până în aprilie 2011, intitulat „Căminul cultural - Actor principal al promovării patrimoniului cultural local în vederea dezvoltării comunitare". Directorul Centrului, Constantin Iovan, a spus: „În judeţele din Oltenia cultura este subfinanţată. Mulţi primari au dat afară directorii de cămine culturale, din lipsă de fonduri, iar acestea arată jalnic, în ruină. În cel mai bun caz spaţiul este închiriat pentru funcţionarea vreunui bar".

Directori participand la modulele de pregatire pe teme culturale

Directori de Centre Regionale care au participat la modulele de pregatire


Oamenii de afaceri, atraşi în acţiuni de suflet


Multe meşteşuguri sunt pe cale de dispariţie, iar tradiţia se pierde din cauză că nu există tineri care să preia aceste îndeletniciri. Ultimul confecţioner de ploşti şi fluiere din Horezu nu a lăsat nimănui secretul meseriei lui. „Pentru a salva ceea ce se mai poate, trebuie să implicăm oameni care să facă acţiuni de voluntariat, acestea neexistând în ultimii 20 de ani în România. Vrem să atragem oameni de afaceri, să încheiem parteneriate cu ONG-urile şi astfel să depăşim formalismul manifestărilor culturale şi să ne îndreptăm către acţiuni de suflet", a mai spus Iovan. . Proiectul este implementat de Centrul de Asistenţă Rurală în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutul Intercultural Timişoara şi Institutul Norvegian pentru Tradiţie Culturală. Finanţarea, de 290.000 de euro, este asigurată de Guvernele Islandei, Norvegiei şi Ministerul Culturii.


Directori centrelor regionale, specializaţi în Norvegia

Prin proiect au fost formate până acum, la nivel mediu, prin cursuri de management cultural, comunicare, animaţie culturală, dezvoltarea turismului, legislaţie şi marketing cultural, 120 de directori de cămine. 40 au beneficiat de nivel avansat făcând cursuri de antreprenoriat. În februarie-martie 2011 directorii centrelor şapte centre regionale participă la un schimb de experienţă în Norvegia.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite