Râmnicu Vâlcea: FOTO. În „Satul bunicilor” copiii au aflat cum cocea pâinea bunica la cuptorul cu lemne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Muzeul satului Bujoreni, micuţii au cântat organizatorilor "Noi suntem brutari" şi s-au plimbat cu trăsura. Proiectul „Satul Bunicilor" este realizat cu fonduri proprii ale muzeului.

În Muzeul Satului de la Bujoreni, azi a fost animaţie mare. Sute de copii, primii veniţi de la Grădiniţele Nord 1 şi 2 din Râmnicu Vâlcea s-au adunat în faţa cuptoarelor tradiţionale de copt pâinea.

image

„Cererea de vizitatori a fost aşa de mare încât anul acesta a trebuit să mai construim un cuptor tradiţional de copt pâinea, iar căruţei cu care plimbăm copiii a trebuit să-i mărim dimensiunile", spune muzeograful Gheorghe Deca. La Muzeu Bujoreni, în perioada 9 mai - 3 iunie se desfăşoară proiectul „Satul bunicilor", realizat cu fonduri proprii. Rolul brutarilor a fost luat de supraveghetorul Olimpia Bâjbâiac şi gestionara Elena Stroe, care ştiu să coacă pâinea.... ca pe vremea bunicilor

image


Drumul pâinii, atrage copii şi din alte judeţe


Copiii au degustat „bunătatea" de pâine, în timp ce muzeografii le explicau despre secretele „pâinii bunicii". Curiozităţile micuţilor şi părerile lor au fost din cele mai diverse: „Pâinea asta seamănă cu o mămăligă mai mare", spunea Răzvan Şopârlă în timp ce un alt coleg de-al lui menţiona: „Cuptorul meu cu microunde nu face pâinea aşa de gustoasă".

image

Picii au cântat brutarilor care trudeau: „Astăzi noi suntem brutari/Facem pâini rotunde, mari/Făină, drojdie, apă, sare/Punem în covata mare". Copiii s-au plimbat apoi cu căruţa, iar cei doi mânji care însoţeau căluţii au fost atracţia lor: „Aceşti pisoi de cal stau să pun mâna pe ei?", s-a auzit întrebând o voce din mulţime.

image

Muzeograful Gheorghe Deca, ne-a spus: „Anul trecut le-am vorbit şi arătat micuţilor râşniţa de măcinat, moara de la Boişoara. Anul acesta am refăcut «Drumul pâinii». Aproape 2.000 de copii din Râmnicu Vâlcea au venit în «Satul bunicilor». Am primit deja cereri că vor să vină la anul să viziteze muzeul şi copii din Dolj şi Argeş".

image

La încheierea proiectului, pe 3 iunie, copiii vor prezenta lucrări de pictură şi grafică realizate de ei şi inspirate din vizita în „Satul Bunicilor" şi vor da un spectacol în aer liber.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite