Râmnicu Vâlcea: Iasmina Ştefan, olimpica pentru care istoria este o povestire fără sfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasmina stefan este olimpica nationala la istorie
Iasmina stefan este olimpica nationala la istorie

A fost olimpică la această disciplină încă din şcoala generală şi crede că numai prin toleranţă pot fi evitate orori precum cele petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

profil.
NĂSCUTĂ: 20 decembrie 1992, la Râmnicu Vâlcea
STUDII: Elevă în clasa a XI-a, profil ştiinţe-naturale, la Colegiul Alexandru Lahovari


Ce-mi place
Mă relaxez ascultând muzică, inclusiv muzică electronică. Îl admir pe Michael Jackson, pentru că a reuşit să-i facă pe oameni fericiţi prin muzica lui. Filmele SF le urmăresc pentru că sunt o extrapolare într-un viitor uneori nu prea îndepărtat.


Nu-mi place
Nu agreez oamenii care îşi plâng mereu de milă, care au făcut din asta un lait-motiv pentru viaţa de zi cu zi. Sunt împotriva agresivităţii de orice fel, fie ea fizică, verbală.


Iasmina este o adolescentă care vorbeşte puţin şi doar ceea ce o întrebi. Fire aşezată, modestă, profesorii săi spun despre ea că în scris se exprimă cu foarte mare uşurinţă. Atrasă de ştiinţele umane, aşa cum de altfel este şi mama sa căreia îi place să citească foarte mult, Iasmina a fost pasionată de istorie dintr-un motiv anume: „Am considerat această ştiinţă ca pe o povestire care nu se sfârşeşte niciodată". Încă din clasa a VIII-a, pe când era elevă la Şcoala Anton Pann, Iasmina a trecut de faza judeţeană a olimpiadei de istorie, apoi a participat la faza naţională şi a câştigat chiar premiul III.


Eşecul, pista de lansare spre victorie


Un an mai târziu, s-a calificat din nou la faza naţională a aceleiaşi olimpiade, dar din nefericire nu a obţinut un rezultat foarte bun. „Un semi eşec a fost cel mai bun lucru care mi s-a putut întâmpla pentru că numai astfel am putut să mă mobilizez mai bine şi sub îndrumarea unui profesor de istorie de excepţie, Maria Ochescu, în clasa a X-a am câştigat premiul II la Olimpiada Naţională de Istorie", povesteşte adolescenta olimpică. Întrebată care este perioda despre care i-a plăcut să o aprofundeze, îmi răspunde foarte ferm: „Perioada dintre cele două Războaie Mondiale, Criza Economică şi Epoca Modernă şi asta pentru că aici sunt şi foarte multe amănunte, detalii". Iasmina vorbeşte cu admiraţie despre Guvernul Brătianu, despre faptul că în istorie nu trebuie repetate greşelile trecutului.


Prea mici pentru a ne impune în politica lumii


Eleva extrem de inteligentă este de părere că în context macrosocial, România a fost un stat mic şi nu întotdeauna ne-am putut impune în politica lumii. „Este adevărat că se puteau face mult mai multe lucruri, dar am depins de multe alte stat. Dincolo de ceea ce ştim, sunt multe lucruri în istorie care nu se spun niciodată. Intrarea României în UE însemnă unitate şi diversitate. În statele Estului este dezvoltată mult mai puţin democraţia şi va mai trebui să treacă timp pentru a ajunge alte state din lume. Pe viitor trebuie să ne asumăm riscul". Iasmina vorbeşte despre toleranţă pentru a se evita orori precum cele făcute de nazism, despre identitatea naţională a poporului român. Ca surse de inspiraţie, pe lângă tomuri întregi de cărţi, adolescentei îi plac filmele cu conţinut istoric, iar informaţiile de pe Internet sunt o inepuizabilă sursă de aşi mări bagajul de cunoştiinţe.Vorbind cu aceeaşi cumpătare o întreb pe Iasmina cum se bucură atunci când obţine rezultate pe măsura muncii lor, şi răspunde: „Mă bucur în tăcere, tot mereu încerc să mă controlez, să mă autoeduc".


Întrebări şi răspunsuri


Ce crezi tu despre identitatea naţională?
I.S. Identitatea naţională este definită de tradiţie, de valori şi se referă la trăsăturile distinctive ale unui grup ca naţiune (aceeaşi descendenţă, limbă, cultură, religie) şi la sentimentul de apartenenţă al unui individ. Identitatea naţională presupune respectarea obiceiurilor, cutumelor specifice, conservarea şi promovarea acestora.


Cum te relaxezi în zilele tale libere ?


I.Ş. Îmi place să merg la casa bunicilor, undeva în partea de Sud a judeţului, la Bălceşti. Fiecare loc din copilărie are un farmec aparte, o istorie anume de care cu siguranţă de simţi atras de-a lungul întregii vieţi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite