Râmnicu Vâlcea: Horezu devine pentru trei zile, capitala ceramicii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceramişti din toată ţara vin în aceste zile la Horezu
Ceramişti din toată ţara vin în aceste zile la Horezu

Meşteri olari din 12 judeţe ale ţării vor participa în acest an la Târgul de ceramică. Timp de trei zile, în perioada 3-5 iunie, oraşul Horezu găzduieşte manifestarea tradiţională dedicată ceramiştilor, „Cocoşul de Hurez".

Târgul de ceramică aflat la ediţia cu numărul 41, îşi deschide porţie în această după amiază şi reuneşte meşteri populari din judeţele Argeş, Braşov, Gorj, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Mureş, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Vâlcea. „Cocoşul de Hurez a ajuns anul acesta la cea de-a 41 ediţie. Pentru trei zile oraşul Horezu va fi punctul de atracţie al judeţului Vâlcea. Târgul îşi propune păstrarea identităţii naţionale şi protejarea moştenirii culturale precum şi promovarea tradiţiilor strămoşeşti în spaţiul european", a declarat Constantin Niţu, primarul oraşului Horezu. Olarii îşi vor desface produsele în Satul de Vacaţă „Stejari".


Olăritul, meserie transmisă din tată în fiu


„În zona Horezului tradiţia olăritului este veche de sute de ani şi s-a păstrat pentru că s-a transmis din tată în fiu. Familiile de olari din Horezu au adevărate ateliere amenajate în propriile gospodării, iar din mâine lor iscusite ies oale şi ulcele care au ajuns să facă înconjurul lumii", povesteşte primarul Constantin Niţu. Târgul se deschide vineri seara cu un concert rock. Sâmbătă dimineaţa turiştii sunt aşteptaţi în Satul de vacanţă pentru a vedea produsele tradiţionale expuse de olari. Anul acesta organizatorii Târgului îi îmbie pe participanţi şi cu mâncare tradiţională din zona Horezu şi cu o degustare cu diferite soiuri de ţuică. „În localităţile din zona Olteniei de sub munte se găteşte foarte bine, cu produse bio. Ne-am gândit ca în acet an să îi servim pe participanţii la Târg cu mâncare tradiţională, sărmăluţe, mămăliguţă, friptură şi branză. De asemenea, vom avea şi o degustare cu diferite soiuri de ţuică făcută de loclanici", completează Constantin Niţu, organizatorul evenimentului.


Simboluri speciale şi lut roşu


Principalele simboluri utilizate de ceramiştii horezeni pentru ornarea obiectelor de artizanat sunt inspirate din floră şi faună: cocoşul de Hurez, bradul, şarpele şi ghioceii. Printre simbolurile esenţiale se numără spirala dublă, steaua, frunza, brâul, soarele. Lutul folosit este unul special, de culoare roşiatică pe care ceramiştii îl procură numai din Dealul Ulmului, din apropiere de Horezu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite