Râmnicu Vâlcea: Grigore Răban îi ajută pe vârstnici să facă faţă greutăţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Răban
Grigore Răban

Este unul din cei mai longevivi apărători ai drepturilor celor de vârsta a treia. Acum conduce Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor şi spune că toţi trebuie să conştientizeze că vor ajunge să întâmpine greutăţile bătrâneţii.

Profil: Născut la 4 octombrie 1941 în Slătioara, jud Vâlcea
Educaţie: Institutul Tehnic de Topografie din Sibiu
Familie: Căsătorit, are doi copii


Grigore Răban s-a remarcat în ultimii ani prin faptul că apără cu îndărjire drepturile pensionarilor Vâlceni. De formaţie topograf, Răban a lucrat o viaţă întreagă ca şef al Serviciului de Fond Funciar la Oficiul de Cadastru şi Topografie, dar în 92 şi-a luat inima în dinţi şi i-a reprezentat pe vâlceni în Parlamentul abia constituit de la acea vreme. „Am fost senator între 1992 şi 1996, eu candidând ca independent. Am vrut să ajung acolo pentru că îmi doream să pun ordine în ceea ce se întâmpla în ţară. Îmi doream mai multe drepturi pentru vârstnici", povesteşte Răban despre misiunea sa in Parlamentul României. El mai afirmă că în 96 s-a reîntors la vechea ocupaţie, cea pe care o iubea încă din tinereţe, aceea de topograf. În urmă cu câţiva ani, la scurt timp după ce a ieşit la pensie Grigore Răbăn s-a decis că nu a putut sta deoparte. „Nu m-am putut retrage pentru că eu nu sunt genul de om care să abandoneze uşor. Sunt un om care a crescut la ţară, iar lipsa de activitate îmi dăunează", povesteşte omul. El mai spune că a preluat frâiele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Vâlcea după moarte fostului preşedinte Nicolae Lambru. „Întotdeauna este câte ceva de făcut aici. Lumea trebuie să înţeleagă că această casă nu este un simplu CAR. Este mai multe decât atât. Avem peste 30.000 de membri pensionari care primesc din partea noastră şi alt gen de ajutor: cabinet medical şi stomatologic, frizerie, coafură, masaj, cizmărie şi croitorie. Este menirea noastră să îi ajutăm pe vârstinicii de care oricum uită mai toţi", spune Răban. Preşedintele de CAR afirmă că, cea mai mare realizare a sa pe funcţia pe care o deţine este aceea că vârstnicii au reuşit să vadă în instituţia sa un loc unde pot socializa şi interacţiona.


Energie de invidiat


Preşedintele de CAR povesteşte că în fiecare dimineaţă, la ora 8, biroul său se deschide pentru oricine doreşte să îi vorbească. Pragul uşii sale e trecut de zeci de oameni în fiecare zi: de la un bătrân venit dintr-un colţ de judeţ pentru un împrumut mic dar important până la potentaţii zilei. „Toţi ajung la mine aici în birou. Îmi place să îi ajut, să le rezolv problemele. Zilnic ascult poveşti ale unor vârstnici despre care nimeni nu se mai interesează, care vin la noi nu atât pentru un ajutor material ci pentru unul spiritual. Din munca mea de aici am desprins o importantă lecţie: singurătatea este cel mai mare inamic al unui vârstnic. De aceea am venit cu ideea ca acel Club al nostru să cuprindă mai multe activităţi, iar o dată pe săptămână şi doamnele să poată avea propria lor întâlnire. Sunt poate lucruri fără importanţă pentru cei mai tineri şi în putere, dar esenţiale pentru vârstnicul din vâlcea", explică Grigore Răban.


Întrebări şi răspunsuri


Cum vă petreceţi timpul liber?
De obicei nu prea am timp liber, iar orice fărâmă rămasă tot aici, la CAR mi-o consum. Când totuşi am mai mult loc în program îmi place să rămân alături de familie. Consider că fiecare om datorează familiei sale propria lui ascensiune.


Care este secretul puterii dumneavoastră de muncă?
Nu cred că e o reţetă anume, iar secret nu i se poate spune. Eu întreaga viaţă mi-am trăit-o sub cultura muncii. Aşa am fost învăţat de mic, să nu stau degeaba, să fac ceva folositor, să îi ajut pe alţii atât cât îmi stă în putere. Am rămas cu acest reflex.


Ce-i place: Îşi admiră prietenii mai în vârstă pentru optimism şi longevitate. Îi plac discuţiile cu oamenii inteligenţi, chiar şi polemicile bine argumentate.
Ce nu-i place: Urăşte minciuna şi oamenii care nu îşi respectă cuvântul dat. Nu s-a obişnuit nici până acum cu răutatea umană pe care o respinge de fiecare dată.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite