Râmnicu Vâlcea: Gospodarii din Tomşani au dat startul la prepararea ţuicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gospodarii pregătesc ţuica din prunele de vară
Gospodarii pregătesc ţuica din prunele de vară

Zeci de localnici din satele vâlcene au început de câteva zile marea aventură din fiecare toamnă de pregătire a cazanelor pentru prepararea ţuicii.

Localitatea Tomşani este renumită pentru culturile de pomi fructiferi şi pentru ţuica fabricată de gospodarii din zonă. Pentru a depăşi momentele financiare grele, dar şi pentru că este o tradiţie păstrată din bătrâni, localnicii pregătesc anual, în gospodărie, zeci de litri de ţuică, pe care ulterior o comercializează. „Părinţii mei au avut un cazan lucrat special pe care îl foloseau pentru a face ţuica, în fiecare toamnă. Am prins de la ei această îndeletnicire şi astăzi continui tradiţia. Am început deja să fac ţuica din prunele dulci de vară, iar zilele următoare, voi încpepe cu prunele gogoşele, de toamnă", povesteşte Dumitru Gerea din localitatea Tomşani.


Ţuica de Tomşani, renumită pentru calitate


Pentru ca ţuica să îşi păstreze tăria, dar şi pentru a căpăta o culoare plăcută, galbenă, gospodarii o păstrează în butoaie speciale, cioplite din lemn de dud. Deşi oamenii spun că nu câştigă foarte mulţi bani din comercializarea băuturii spirtoase, recunosc faptul că îşi mai rotunjesc veniturile, care oricum, nu sunt prea mari. „Litrul de ţuică se vinde cu 8 sau 10 lei, în funcţie de cât de veche este băutura. În special, cumpără cei care au nunţi şi cei care preferă băuturile naturale", spune Lenuş Toma, o localnică din Tomşani.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite