Râmnicu Vâlcea: Gheorghe Ploaie şi-a dedicat viaţa munţilor din Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Întreaga sa carieră a fost contruită în jurul arealelor montane din Vâlcea. A fost printre cei care a pus umărul la crearea parcurilor naţionale şi a educat generaţii în spiritul protejării naturii.

Profil

Născut -  18 mai 1948 la Dobriceni (actuala comună Stoeneşti) Vâlcea.


Studii - Facultatea de Biologie a Universitaţii din Bucureşti.

Familie - Casatorit, are un băiat.


   Întreaga sa existenţă şi-a dedicat-o munţilor din Vâlcea şi protejării lor. A scris nenumărate lucrări ştiinţifice şi a publicat cărţi ce în acest moment constituie bază de informare pentru toate lucrările de licenţă sau master ale studenţilor la Geografie. Pe profesorul Gheorghe Ploaie l-a pasionat muntele încă de mic. „Eu m-am născut la poalele munţilor şi din copilărie mi-am dorit să urc pe crestele pe care le vedeam din poarta casei. Părinţii însă mi-au spus că munţii pot fi foarte periculoşi, de aceea am ajuns să urc pe o creastă montană tocmai în facultate, când alături de colegii mei mergeam în explorări pe teren", povesteşte Gheorghe Ploaie. Pasiunea pentru munte l-a cuprins şi de atunci a fost un prieten şi apărător al naturii, în special al zonelor montane din Vâlcea. De-a lungul anilor, profesorul Ploaie a predat la Liceul din Voineasa biologia pentru ca, mai apoi, în anii 90 să se transfere la Râmnicu Vâlcea, ocupând pe rând funcţii în Inspectoratul Şcolar Vâlcea. „În paralel cu meseria mea de profesor am făcut ani de studii de teren legaţi de munţii din Vâlcea. Prima mea lucrare, o descriere a Văii Lotrului a fost lansată în anul 1983. Au urmat apoi alte nouă cărţi, rod a zeci de ani de explorare a munţilor din Vâlcea. Pot spune cu mândrie că sunt familiarizat cu întreaga zonă montană a judeţului", mai afirmă profesorul Ploaie.


Protector al Parcurilor Naturale


  Gheorghe Ploaie s-a remarcat prin faptul că, de-a lungul anilor a militat pentru protejarea mai multor zone din judeţul Vâlcea. „A fost mereu o muncă în echipă, deoarece, de unul singur nu poţi realiza mare lucru. Ţin minte că prima noastră victorie, a celor care iubim muntele a fost punerea sub ocrotire a unor arbori şi specii din judeţ în anul 1983", îşi aminteşte reputatul cercetător. El, alături de alţi iubitori ai muntelui au pus bazele parcurilor naţionale din Vâlcea, recunoscute ca atare la nivel european. În 1990, după o muncă asiduă de documentare ştiinţifică şi de convigere a autorităţilor, zona munţilor Cozia a fost declarată Parc Naţional. „Un alt areal montan, ce la ora actuală a devenit cunoscut drept cel mai mic parc naţional din România este PN. Buila Vânturariţa, o adevărată minune a naturii. Pentru acest parc s-a luptat foarte mult", povesteşte Gheorghe Ploaie. Ultima lucrare pentru care profesorul Ploaie recunoaşte că a lucrat timp de zece ani este o descriere fidelă şi cu profunde baze ştiinţifice a Munţilor Căpăţânii. Cartea a fost lansată la Râmnicu Vâlcea şi este unică în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea înformaţiilor adunate de autor.


Întrebări şi răspunsuri


Ce planuri aveţi pentru viitor?


  Este posibil să scriu o lucrare, tot despre natură, dar de data aceasta va fi altceva. Va fi o carte despre ciudăţeniile din natură. În explorările mele am descoperit numeroase lucruri create de natură.


Vă veţi opri din lupta dumneavoastră pentru natură?


 Mă voi opri doar pentru a contempla. De multe ori, urcuşurile pe munte sunt dificile şi anevoioase şi îţi solicită întreaga concentrare. Mi-ar place să contemplez mai mult ceea ce văd.


Ce-i place

Se bucură atunci când vede că cei tineri sunt interesaţi de natură şi protejarea ei. Crede că tinerele generaţii sunt soluţia pentru păstrarea mediului intact.


Ce nu-i place

Necinstea şi lipsa de respect faţă de natură. Spune că atunci când natura nu este respectată ea se răzbună înzecit pe oameni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite