Râmnicu Vâlcea: Gabriela Gagiu calcă pe urmele „Doamnei Munţilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Cântă la pian şi e solistă în tarafurile Muguraşul şi Nemuritorii. Interpretează melodii din zona Olteniei şi a Ardealului şi o are ca model pe interpreta Lucreţia Ciobanu.

profil


NĂSCUTĂ - 26 martie 1992, la Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă, specializarea muzică.


IDEALURI - Să urmeze Conservatorul, ori o facultate în domeniul turismului.


  Gabriela Gagiu se consideră o „Mândră" de la ţară care apreciază folclorul şi tradiţiile din localitatea vâlceană Popeşti. Calităţile ei vocale au fost remarcate de educatoare şi părinţi, când era la grădiniţă. „Am început să cânt muzică populară de la vârsta de patru, cinci ani. La mine acasă, părinţii ascultau muzică populară. Stând în acelaşi mediu, am prins repede versurile, ritmul şi melodiile şi am început să cânt tot ce auzeam la radio şi la televizor. Dădeam spectacole acasă pentru părinţi, iar la grădiniţă, pentru colegi", povesteşte Gabriela Gagiu. Clasele I-VIII le-a făcut, la ţară, la Popeşti. Profesorii au remarcat vocea Gabrielei şi au îndrumat-o să urmeze cursurile unui Liceu de Artă. După ce a terminat clasa a VIII-a a cunoscut-o pe profesoara de canto Doina Ghiţan. „Doamna Ghiţan m-a pus să cânt. A zis că am şanse să intru la Liceul de Artă şi m-a trimis să dau probele, la care am obţinut punctaj maxim", spune Gabriela.


Solistă în Taraful Muguraşul


  Eleva studiază canto popular cu profesorii Doina Ghiţan, Petrică Sima şi Romelia Cîrnu. „O noutate a fost pentru mine studiul la pian. La început mi s-a părut foarte greu acest instrument. Doamna profesoară Mioara Brănescu m-a luat exact ca la clasa I. Cu mult studiu am reuşi să cânt destul de bine la pian. Îi mulţumesc doamnei pentru efortul depus şi cred că mi-ar părea rău dacă nu aş putea să studiez pianul şi pe viitor", mărturiseşte Gabriela Gagiu. De aproape trei ani, eleva, e solistă şi în Taraful Muguraşul al liceului, condus de profesorul Petrică Sima. „În taraf cânt folclor din toate zonele ţării şi cu formaţia participăm şi la concursuri. Cu această formaţie promovăm folclorul nostru autentic", spune eleva. Împreună cu colegii din taraf, Gabriela a obţinut în 2009 şi 2010 locul I la etapa zonală a Concursului Naţional Coral.


O are ca model pe «Doamna Munţilor»


„Cred că folclorul din Ardeal mi se potriveşte cel mai bine, în special muzica din Mărginimile Sibiului. O admir pe Lucreţia Ciobanu, «Doamna Munţilor » pe care o am ca model în viaţă. Melodia mea preferată e «Zi-i bade cu fluiera» a interpretei Lucreţia Ciobanu", mărturiseşte adolescenta. Gabriela e solistă, de ceva timp şi în Taraful Nemuritorii al comunei Popeşti. Ea spune că formaţia e foarte veche şi promovează piese ciobăneşti din zona Olteniei. „În taraf sunt şi tineri şi bătrâni care duc mai departe tradiţia. Avem spectacole în localitate şi mă bucur că, în Popeşti se mai păstrează obiceiurile bunicilor şi străbunicilor mei", povesteşte Gabriela Gagiu.


ce-i place


Iubeşte natura, plimbările în aer liber, îi place să cânte la pian şi să asculte muzică de calitate. În timpul liber îşi ajută părinţii la treburile casnice.


ce nu-i place


Nu suportă violenţa, minciuna, neseriozitatea şi oamenii falşi. O deranjează faptul că, nonvalorile sunt promovate exagerat astăzi la televizor, în timp ce persoanele care au talent şi au ceva de spus sunt lăsate în umbră pentru că nu au bani ca să iasă în faţă.


Întrebări şi răspunsuri


Din repertoriul căror interpreţi populari cânţi ?


G.G.: Interpretez piese ale Ninetei Popa, ale Ilenei Lăceanu, ale  lui Ilie şi Adinei Medrea. Preferate sunt melodiile din repertoriul Lucreţiei Ciobanu şi cele ale lui Ionuţ Fulea. Sunt o fire veselă şi cum am un moment de relaxare, le fredonez prin casă.


Ai participat la festivaluri şi concursuri naţionale de folclor?


G.G. : Nu am participat singură la festivaluri. Am participat, în formaţie, cu Taraful Muguraşul la Concursul Naţional Coral, unde am obţinut şi premii. În această perioadă ne pregătim să participăm la competiţie şi în 2011 şi sperăm să obţinem tot locul I. Din păcate nu putem concura şi la faza naţională pentru că formaţia noastră e mică.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite