Râmnicu Vâlcea: Gabriel Buşescu promovează folclorul din zona Olteniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiază vioara de când avea şapte ani, iar folcolrul autentic a fost întotdeauna pe palcul său, având acum posibilitaatea să îl promoveze cu Ansamblul Muguraşul din care face parte.

NĂSCUT. 22 noiembrie 1993 la Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Este elev în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Râmnic.
IDEALURI. Îşi doreşte să intre la Conservator şi să ajungă violonist la Filarmonica din Bucureşti.


Pentru că a îndrăgit muzica foarte mult, Gabriel a decis să meargă la Liceul de Artă pentru a putea să aprofundeze studiile. „Din clasa I studiez la Liceul de Artă şi am ales vioara pentru că mi s-a părut un instrument extraordinar. Am îndrăgit vioara şi datorită faptului că sora mea mai mare a studiat vioara în urmă cu mai mulţi ani şi a fost un exemplu pentru mine", povesteşte Gabriel Buşescu. Elevul spune că primele ore de muzică i s-au părut extraordinar de grele, dar cu timpul s-a obişnuit şi nu ar mai renunţa la muzică pentru nimic în lume. „Profesorul meu domnul Ilie Grigore m-a fost alături şi m-a îndrumat în aşa fel încât să prind cât mai uşor tainele acestui instrument. Cel mai greu a fost până m-am acomodat cu poziţia viorii, până am învăţat notele, dar şi până ce am reuşit să cânt corect", îşi aminteşte elevul. Gabriel face parte şi din taraful „Muguraşul" condus de dirijorul Petrică Sima, profesor de vioară. „În urmă cu trei ani, domnul profesor Petrică Sima m-a cooptat în ansamblu. Aici avem posibilitatea să facem repetiţii după cursuri şi astfel putem promova originalitatea şi folclorul adevărat", completează Gabriel Buşescu.


A renunţat la dans pentru vioară


Tânărul spune că îi place să cânte folclor din toate zonele ţării, însă preferatele sale sunt melodiile specifice zonei Oltenia. De-a lungul timpului, Gabriel a participat alături de colegii săi din Ansamblul Muguraşul la foarte multe concursuri şi festivaluri de folclor unde a fost recompensat pentru talentul său cu numeroase premii. „Am obţinut şi în anul 2009 şi în 2010 împreună cu taraful «Muguraşul», locul I la etapa zonală a Concursului Naţional Coral. Noi promovăm numai muzica populară autentică", mai spune Gabriel Buşescu. Pentru că el consideră că întotdeauna mai are câte ceva de învăţat, când vine vorba despre muzică, Gabriel studiază secundar şi pianul alături de profesorul Vasile Răzvan. „Îl admir foarte mult pe instrumentistul George Udilă şi taraful condus de acesta. În general, îmi plac acele persoane care nu fac niciun fel de compromisuri pentru a promova autenticul şi adevăratele tradiţii româneşti", mai spune elevul. Gabriel a fost foarte atras şi de dans, vreme de ceva timp a mers la cursuri de dans. „Am făcut dans de societate, dar a trebuit să renunţ pentru că vioara este un instrument greu şi nu prea mai am timp de altceva", afirmă adolescentul. Fire deschisă şi comunicativă, dar foarte serios şi dedicat pasiunii pntru muzică, Gabriel îşi doreşte să să câte şi muzică clasică alături de cei mai pregătiţi muzicieni din branşă.


Întrebări şi răspunsuri


Ai călătorit în străinătate, ce ţi-a plăcut acolo?
Am avut ocazia să merg în Italia, am fost şi la Veneţia şi m-a impresionat într-un mod plăcut felul în care se comportă oamenii acolo. Mi-a plăcut faptul că sunt foarte calzi şi deschişi, comunică foarte mult şi te ajută atunci când ai o nelămurire.


Consideri că folcorul românesc este promovat aşa cum se cuvine?
Avem foarte mulţi interpreţi şi instrumentişti de valoare care muncesc mult şi încearcă să ducă mai departe frumuseţea folclorului şi a portului tradiţional românesc. Din păcate, sunt şi unii mai atraşi de kitsch-uri decât de tradiţional.


Ce-i place
Iubeşte natura şi plimbările în aer liber. De asemenea, îi place să fie înconjurat de prieteni, iar în timpul liber se distrează jucându-se pe calculator.
Ce nu-i place
Nu suportă manelele. De asemenea, nu-i plac oamenii care nu îşi respectă cuvântul dat, cei care nu spun adevărul şi cei răutăcioşi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite