Ramnicu Valcea: Frizeriţa preferată a pensionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgeta Popescu
Georgeta Popescu

Georgeta spune că s-a născut cu foarfeca în mână şi, chiar dacă a trecut de vârsta pensionării, nu poate sta acasă. De 40 de ani, ea îi tunde pe vâlceni.

Georgeta Popescu îşi face meseria cu talent şi cu pasiune şi mărturiseşte că nu ar lăsa nicicând foarfeca pentru a sta degeaba acasă. „Sunt frizeriţă de 40 de ani, iar aceasta este singura meserie pe care ştiu să o fac. Nu m-am îmbogăţit de pe urma ei, dar nici rău nu am trăit“, povesteşte femeia.
Ea îşi aminteşte cu plăcere de vremurile în care, după ce a terminat şcoala, a lucrat cu cei mai buni frizeri de atunci. „La Cooperaţie am învăţat meserie. Mi-a şi plăcut, iar oamenii cu care lucram acolo erau extraordinari. Zeci de ani, prin mâinile pricepute ale Georgetei Popescu au trecut mii de oameni, fiecare cu povestea lui.
„Îi ascult pe toţi, pentru că oamenii când se pun pe scaunul acesta şi se simt bine încep să îţi povestească vrute şi nevrute“, explică frizeriţa. După 1990 a încercat să îşi pornească propria afacere, dar pentru că spaţiul în care îşi făcuse frizerie era închiriat într-o clădire revendicată, a trebuit să renunţe.

Descreţeşte frunţile pensionarilor

La Clubul Pensionarilor a ajuns în urmă cu 15 ani, la insistenţele fostului preşedinte al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. „La început veneam de două ori pe săptămână şi îmi făceam meseria. Apoi, dacă am văzut că oamenii chiar au nevoie de un frizer la club, m-am angajat aici. De atunci şi până acum tot tund pensionari şi credeţi-mă că m-am ataşat foarte tare de ei“, spune Georgeta Popescu.
Frizeriţa recunoaşte că la ea vin oameni pentru că are cele mai mici tarife, doar şase lei pentru un tuns, dar şi pentru că ştie să îi facă să se simtă bine atunci când  se aşază pe scaunul de frizer. „Le mai spun o glumă, o vorbă bună să îi mai înveselesc. Vin foarte mulţi oameni săraci aici, unora nici nu le mai iau banii de tuns. E bine ca omul să plece de la frizer cu fruntea descreţită“, mai spune femeia.
Cea mai veche frizeriţă spune că nu ar putea sta o zi degeaba acasă. „Când am avut concediu medical timp de o lună, mi-a fost foarte greu. Doream din tot sufletul să vin în frizerie, să mai schimb o vorbă cu clienţii“, mărturiseşte Georgeta Popescu. Femeia nu tunde doar pensionarii, în salonul ei intrând oricine doreşte.

Îi tunde şi pe copiii străzii

„Vin pe la mine tot felul de oameni. Îi tund şi pe copiii aceştia amărâţi de pe stradă, care vând ziare. A venit unul la mine azi, l-am tuns şi i-am mai dat şi un leu să aibă pentru un covrig“, explică femeia. Ea mai spune că, indiferent de cine îi calcă pragul frizeriei sale, primeşte acelaşi tratament. „Nu contează cine eşti, contează să fii om. Am clienţi cu pensii de zeci de milioane care nu lasă un leu ciubuc. Tot cei mai săraci sunt mai generoşi“, concluzionează frizeriţa.

întrebări şi răspunsuri
Dacă aţi putea, v-aţi alege altă meserie?
G.P.: Nu cred că mi-aş alege altă meserie. Vă rog să mă credeţi că eu foarfeca asta de frizerie o port după mine în geantă. Atât de dragă îmi e meseria. Fiecare se naşte cu un dar de la Dumnezeu. Al meu e să tund, la asta mă pricep.
Copiii v-au moştenit meseria?
G.P:  Doar unul dintre băieţi, care acum este la fanfara militară din Bucureşti, dar nu o face ca pe o meserie. Îşi mai tunde colegii atunci când are timp. Nu e o meserie din care să se câştige foarte mulţi bani, tocmai de aceea nu am insistat să o înveţe.

ce-i place
Oamenii veseli, cu care să poată purta o conversaţie şi care să o binedispună. Îi mai plac şi persoanele sincere care spun ceea ce gândesc. Cei mai mult îi place când are coadă la uşa frizeriei.

ce nu-i place
Urăşte monotonia statului acasă. Nu îi plac nici morocănoşii cu care nu te poţi înţelege.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite