Râmnicu Vâlcea: Folclorul adevărat e promovat de Taraful Muguraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ansamblul Muguraşul
Ansamblul Muguraşul

Elevii Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea cântă doar muzică populară autentită, din toate zonele ţării, la concerte şi festivaluri.

   Mai mulţi elevi din cadrul Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea păstrează tradiţia, portul popular şi duc mai departe folclorul. Tinerii artişti, specializaţi pe canto popular, ori mânuitori buni ai instrumentelor, fac parte din Taraful Muguraşul. Repetiţiile au loc după cursuri sub îndrumarea dirijorului Petrică Sima, profesor de vioară. „Am înfiinţat un taraf în cadrul liceului pentru că, aveam elevi foarte talentaţi, instrumente, tot ce ne trebuia. Taraful s-a numit iniţial Bocceluţa. Anul trecut i-am schimbat numele şi i-am zis Muguraşul pentru că, aici au ocazia să se lanseze cei mai buni copii, e ca o pepinieră din care cresc muguri", a declarat Petrică Sima. Ana Maria Cucu, elevă în clasa a XII-a, a fost prima fată care a făcut parte din taraf. „La început erau doar băieţi în formaţie. Întâi am cântat doar vocal, apoi şi la vioară. Cânt melodiile Mariei Lătăreţu, Ninetei Popa, Petrică Mâţu Stoian şi Mariei Tănase", povesteşte Ana Maria. Eleva iubeşte foarte mult muzica populară, costumul tradiţional românesc, iar vocea o ajută foarte mult să calce pe urmele Mariei Tănase.


„Încercăm să ducem mai departe tradiţia"


  Elevii se pregătesc pentru concerte şi festivaluri, câte două, trei ore pe săptămână. Gabriel Buşescu, elev în clasa a XI-a, cântă la vioară în taraf. „Vin de plăcere la taraf. Îmi place să cânt muzică adevărată şi o prefer pe cea din zona Olteniei. Noi încercăm să ducem mai departe tradiţia şi nu suntem adepţii manelelor", a precizat elevul. Copiii pregătesc în această perioadă un concert de colinde pentru sărbătorile de iarnă care va avea loc pe scena Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea.


Fără chiciuri


 Taraful Muguraşul a fost înfiinţat, în urmă cu trei ani. În urma participărilor la concursuri, taraful Muguraşul a obţinut şi în 2009 şi în 2010, locul I la etapa zonală a Concursului Naţional Coral. Elevii promovează doar muzica populară autentică din toate zonele României şi sunt împotriva chiciurilor. Copiii din taraf au numeroase premii obţinute individual la concursurile de muzică şi ei vor să urmeze Conservatorul.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite