Râmnicu Vâlcea: Florentina Chiriţă, eleva pasionată de grafică şi artă vestimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florentina Chiriţă
Florentina Chiriţă

A obţinut premii importante la concursurile naţionale de desen şi se mândreşte şi cu o menţiune la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale.

profil


NĂSCUTĂ - 19 februarie 1992, la Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Elevă în clasa a XII la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.


IDEALURI - Să urmeze Universitatea de Artă şi Design de la Cluj Napoca, specializarea grafică.


  Florentina Chiriţă povesteşte că a fost atrasă de desen şi grafică de mică. „M-am născut cu acest talent. De la câţiva anişori desenam peisaje şi realizam lucrări în creion cu oameni şi animale. După ce am mers la şcoală şi am început să fac desen aprofundat am fost atrasă foarte mult de grafică. Fac şi pictură abstractă în care prezint mai mult natura. Acum fac şi modele de hanie", mărturiseşte eleva. Florentina Chiriţă face desen, în liceu, cu domnul profesor Traian Boicescu. A participat la numeroase concursuri naţionale de desen. Cele mai importante premii le-a obţinut la Concursul Naţional de Artă „Omagiu Ştefan Luchian", la Botoşani, locul II, şi locul I la Concursul Naţional de Pictură, Desen şi Sculptură „Ilie Marinescu" din Craiova, în 2010. Tot anul acesta, Florentina a reuşit să obţină menţiune la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale pentru artă vestimentară. „Îmi place să lucrez şi pe calculator în diferite programe. Să fac grafică, colaje textile şi modele de haine. Fac modele şi pentru femei, dar şi pentru bărbaţi. Fac schiţe cu rochii simple de zi, dar şi de seară cu design modern, extravagant dar şi modele clasice. Fac şi modele de haine sport: blugi, bluze, tricouri, cămeşi, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei" , povesteşte Florentina Chiriţă. Pentru bărbaţi eleva realizează modele de costume clasice ori extravagante. Florentina are acasă zeci de planşe cu modele de haine şi speră ca ele să fie realizate pe viitor şi purtate de manechine la prezentările de modă.


 Un schelet cu o inimă în piept la concursul antidrig


  Tot în 2010, eleva a participat la concursul „Mesajul meu antidrog" organizat de Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Vâlcea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. La concurs au participat 38 de elevi din şase unităţi şcolare din judeţ. „Mi-am manifestat opinia printr-un desen realizat pe calculator faţă de consumul de alcool, tutun şi droguri", spune Florentina Chiriţă. Concursul a fost pe secţiuni, elevii având de realizat pagini web, filme de scurt metraj, arte vizuale şi eseu literar. „Am participat la secţiunea arte vizuale, unde cu ajutorul domnişoarei profesoare de informatică Algina Tricuţă am realizat o lucrare. Iniţial nu m-am gândit că o să particip cu ea la concurs. Domnişoara a văzut-o şi mi-a propus să îi fac câteva îmbunătăţiri", povesteşte eleva. Florentina a realizat un schelet cu o inimă în piept şi o faţă zâmbitoare. Lucrarea ei i-a adus locul II la concursul judeţean „Mesajul meu antidrog".


ce-i place


Petrece aproape tot timpul liber desenând. Îi place să iasă în oraş cu prietenii, să cunoască oameni noi cu care să socializeze. Se relaxează şi se distrează ascultând muzică.


ce nu-i place


Lipsa respectului din ziua de azi şi faptul că, atunci când cineva realizează prin muncă ceva, vine altul din spate cu bani care îi ia realizarea. Nu suportă monotonia, lactatele şi scorţişoara.


Întrebări şi răspunsuri


Cum şi se pare sistemul de învăţământ de azi?


F. C.: Totul mi se pare aglomerat şi materii foarte multe. Cred că se fac experienţe pe elevi. Consider că acolo unde sunt licee de profil gen pictură sau muzică să se facă intens arte. La noi se fac şi arte, dar şi aceleaşi materii care se studiază într-un liceu cu profil real sau uman.


Tinerii talentaţi reuşesc în ziua de azi să îşi facă un viitor?


F.C.: Da, dar cu foarte multă muncă. Din păcate tinerii talentaţi şi fără posibilităţi financiare reuşesc să ajungă mai greu undeva sus astăzi pentru că sunt promovate nonvalorile mai ales dacă au bani, iar calitatea nu mai contează.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite