Râmnicu Vâlcea: Fermierii primesc bani să îşi împădurească terenurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drum din comuna Berislavesti afectat de alunecarile de teren
Drum din comuna Berislavesti afectat de alunecarile de teren

Pentru înfiinţarea unui hectar de pădure, fermierii primesc între 1.500 şi 1.900 euro/hectar.

Pentru a împăduri suprafeţe mari de teren, în Vâlcea a fost declanşată prima sesiune a programului „Prima împădurire a terenurilor agricole". Cei care doresc să împădurească suprafeţe de teren, pot depune până pe 29 octombrie, dosare la Camera Agicolă (CA)Vâlcea. Directorul adj. al CA Vâlcea, Cosmin Nicolae Ion, ne-a spus: „Plata compensatorie pentru înfiinţarea unei plantaţii este de 1.330 euro/ha., în zonele de câmpie, 1.162 euro/ha., la deal şi 1.092 euro/ha, la munte, aceste sume putând creşte cu până la 200 de euro, pentru cei aflaţi în zonele defavorizate. Timp de cinci ani li se dau prime de întreţinere a plantaţiilor, iar timp de15 ani primesc anual pentru pierderea venitului agricol, prime compensatorii între 110 euro/an pentru non-fermieri şi 215 euro/an pentru fermieri".


Aici bat vânturile ca în deşert


Din anul 2006, în judeţul Vâlcea au fost afectate de alunecări 52 de comune, şase oraşe şi un municipiu, fiind distruşi 26 km. de drumuri, 27 de poduri şi podeţe 81 de locuinţe, fiind evacuate 22 de persoane. „Este un lucru bun că putem să împădurim zone uitate parcă de Dumnezeu. La noi, aici, bat vânturile ca în deşert, iar pământul a devenit tot mai puţin darnic cu noi. Vom populariza această măsură şi vom trece la treabă", a spus Ion Toma, primarul comunei Laloşu. Cei doritori să acceseze această măsură, 221, trebuie să facă dovada că sunt proprietarii a minimun 0,5 ha. de teren şi să aibă avizul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, care stabileşte specia cu care să împădurească suprafaţa deţinută.


Vâlcea, peste media împăduririlor pe ţară


Vâlcea se află pe primul loc la alunecările de teren din ţară, iar suprafaţă supusă eroziunilor de suprafaţă sau de adâncime este de 38.720 ha. La nivelul ţări, suprafaţa de împădurire este de 26 %, Vâlcea având o suprafaţă împădurită de 50 %. UE intenţionează ca la nivelul întregii ţări suprafaţa împădurită să ajungă la 40 %.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite