Râmnicu Vâlcea: Fermierii mascaţi de teama gripei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Tomşani spun că nu mai intră să facă ordine în coteţul porcului decât cu masca chirurgicală pe faţă.

Sătenii s-au speriat de reacaţiile pe care le poate avea îmbolnăvirea cu virusului AH1N1 şi, de frica morţii, se imunizează cu usturoi şi şi-au cumpărat măşti chirurgicale.

Oamenii de la ţară nu au înţeles ei prea bine cum stă treaba cu gripa porcină, dar de un lucru le este teamă: să nu moară. În această dimineaţă, Maria Grigoroiu, o gospodină din localitatea Tomşani nu a intrat în coteţul porcilor, până nu şi-a pus pe faţă masca chirurgicală cumpărată de la farmacia din centrul comunei. „Am văzut că au murit foarte mulţi oameni din cauza gripei porcine. De aceea, am decis ca de fiecare dată când merg la porci, să port şi o mască. Nu ştiu dacă virusul are vreo legătură cu animalele, dar îmi este foarte frică să nu mă îmbolnăvesc", spune femeia. Gospodina mai spune că vaccinul contra virusului AH1N1 nu şi l-a făcut pentru că încă nu are încredere în reacţiile pe care le poate avea.


Sătenii se imunizează cu ţuică fiartă şi usturoi


„Mai aştept puţin ca să văd ce se întâmplă şi cu vaccinul. Deocamdată, prefer să mă imunizez cu cât mai mult usturoi şi ceapă. De asemenea, ţuica fiartă cu boabe de piper este un remediu la gripă folosit de bătrâni, care niciodată nu dă greş", completează Maria Grigoroiu. Femeia povesteşte că a decis să poarte masca de fiecare dată când merge la porci ca să le facă curat sau ca să le dea mâncare. Oamenii din sat sunt speriaţi de complicaţiile care pot apărea o dată ce te-ai îmbolnăvit de porcină şi spun că ar face orice ca să se protejeze. „Dacă trebuie să purtăm mască atunci când intrăm la porci, o facem, numai să nu ne îmbolnăvim. Au murit foarte mulţi oameni şi, de frică, am decis să ne punem pe faţă aceste măşti", a povestit şi Ionela Popescu, o altă săteancă.


Declaraţie


„Am decis ca de fiecare dată când merg la porci, să port şi o mască. Nu ştiu dacă virusul are vreo legătură cu animalele, dar îmi este foarte frică să nu mă îmbolnăvesc", Maria Grigoroiu.


„Moda" vaccinării anti-porcină a trecut


În urmă cu două săptămâni, vâlcenii făceau cozi la cabinetele medicilor de familie pentru a se vaccina împotriva virusului AH1N1. Acum, situaţia s-a mai liniştit, oamenii fiind mai temperaţi în ceea ce priveşte imunizarea. La nivelul judeţului, Direcţia de Sănătate Publică a împărţit 37 de mii de doze de vaccin pandemic.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite