Râmnicu Vâlcea: Familia Vochescu aşteaptă ordinul de evacuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În gospodăria familiei au mai rămas în picioare, doar construcţiile a două case, restul anexelor au fost demolate şi mutate.

  Cei cinci membri ai familiei Vochescu din satul Obislavu, comuna Grădiştea, aşteptau astăzi ordinul de evacuare. Alunecarea de teren care s-a declanşat în anul 2005 şi s-a reactivat, în urmă cu 10 zile, a avansat până în curtea familiei Vochescu. „Am mutat cam tot, doar casele au mai rămas în picioare, dar sunt şi ele crăpate. Stăm încă în ele, dar aşteptăm ordinul de evacuare", a declarat Elena Vochescu. Familia e compusă din cinci persoane. Alunecarea de teren se afla, astăzi de dimineaţă, la o distanţă de doi metri de casa nouă a familiei Vochescu şi la 10 metri depărtare de locuinţa veche. „Conducerea primăriei vrea să ne mute într-o grădiniţă, dar eu am doi copii mici, un băiat de cinci ani şi o fetiţă de trei ani şi nu am condiţii să locuiesc acolo. Nu avem decât să ne mutăm la rude", a precizat Elena Vochescu.

 CLSU Grădiştea monitorizează fenomenul

 Membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Grădiştea împreună cu un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au demolat şi cărat, în perioada trei - cinci februarie mai multe construcţii din gospodăria familiei. „S-a demolat o magazie, adăpostul de animale şi mai multe garduri. Lemnul şi materialele rezultate au fost duse pe un teren al familiei. Casele vor fi demolate după ce CLSU va da ordinul de evacuare", a spus căpitanul Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea. Ilie Boiangiu, primarul comunei Grădiştea a precizat că, alunecarea a afectat cinci hectare de teren în zonă, iar în 2005 a mai distrus casele la două familii. Fenomenul de alunecare e monitorizat în permanenţă de membrii CLSU Grădiştea şi tot aceştia vor stabilii când va fi evacuată familia.

Alunecări de 20 de miliarde de euro

 De la an la an, judeţul Vâlcea e tot mai afectat de alunecările de teren. Din cele 89 de localităţi din judeţ, 69 sunt afectate de alunecări, fiind distruse, drumuri, case, poduri. Un studiu realizat de reprezentanţii prefecturii arată că, alunecările pot fi stopate cu peste 20 de miliarde de euro.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite