Râmnicu Vâlcea: (FOTO) Copiii au gătit la muzeu mâncăruri ca pe vremea bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de la Rotărăşti au adus ingrediente de acasă şi au pregătit o ciorbă de urzici, fasole bătută cu murături şi turtă coaptă în ţest.

Copiii de la şcolile vâlcene Rotărăşti, Predeşti, Milcoiu, Tepşenari şi Şcoala generală nr. 4 din Râmnicu dar şi cei din şcolile argeşene Morăreşti şi Măncioiu au pornit într-o călătorie a cunoaşterii. Din 4 aprilie şi până astăzi, 350 de copii au făcut primii „Paşi prin istorie". Muzeograful Valentin Hănulescu, de la Memorialul Nicolae Bălcescu, din localitatea vâlceană cu acelaşi nume, ne-a spus: „Am intenţionat să facem cu copiii lecţii interactive de care să îşi aducă cu drag aminte, să-i învăţăm să lucreze în echipă. Acesta este cel de-al doilea an când organizăm ateliere de lucru pentru elevii de gimnaziu şi ciclu primar. În funcţie de opţiunile elevilor dar şi ale profesorilor, fiecare şi-a ales atelierul la care să participe".

image

Elevele bucătărese au întâmpinat oaspetii cu... turtă şi sare


Ciorbă de urzici, fasole bătută şi turtă


Cei mai mulţi dintre elevi au optat pentru teme precum istoria armelor, a scrisului, a modei sau poveşti de dragoste care au făcut.... istorie. Micii vizitatori au avut ocazia să pună mâna pe armele despre care li s-a vorbit sau au avut ca materialele didactice şi alte exponate din muzeu. „Elevii de la Rotărăşti au fost interesaţi de tainele bucătăriei de acum 200 de ani. Copiii au adus ingrediente de acasă şi au pregătit aici, la Conacul familiei Bălcescu, o masă după reţele bunicii", a mai spus muzeograful Valentin Hănulescu. Îmbrăcate în costume populare, fetele s-au pus pe pregătit bunătăţi de „post".

image

Mâncăruri gătite de elevi

„Mâncarea pe care am pregătit-o aici a fost foarte bună. Am gătit o ciorbă de urzici, fasole bătută servită cu murături, gogoşi şi turtă", ne-a spus Elena Denisa Bunea, elevă clasa a VIII-a la Şcoala generală Rotărăşti. Colega ei, Daniela Ciurci, completează: „Prin această acţiune am făcut o incursiune în trecut şi ne-am dat seama cum a evoluat bucătăria românescă. Mâncărurile grase şi semipreparate consumate azi nu sunt cele mai sănătoase".

image

Pentru ca vremea nu le-a permis sa ia masa la iarba verde, copii au servit masa in interiorul muzeului

Profesorii au fost şi ei cât să poate de fericiţi pentru lecţiile de istorie predate acasă la marele revoluţionar paşoptist: „Pentru a ne descoperii identitatea este nevoie să ne întoarcem la tradiţie. Echipajelor care au pregătit mâncărurile tradiţionale le acordăm nota 10", a spus prof. Ioana Olteanu. Singurul regret a fost că vremea de afară nu le-a permis micuţilor să servească masa la iarbă verde.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite