Râmnicu Vâlcea: Emil Rădulescu, preotul interesat de soarta tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A încercat întotdeauna să fie apropiat de enoriașii săi, iar pentru că îndrăgește foarte mult copiii, a căutat să îi implice în zeci de activități extrașcolare.

NĂSCUT. 28 iulie 1972 la Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Facultatea de Teologie din Sibiu. Master în filosofie.
FAMILIE. Căsătorit, are o fetiță.


Deși atunci când era mic nu își dorea să urmeze cariera de preot, pașii și drumul vieții i-au demonstrat altceva. „Și tatăl meu este tot preot, dar acest lucru nu m-a făcut să îmi doresc și eu să urmez această meserie. Din contră, m-am pregătit ani buni ca să devin inginer, însă pe ultima sută de metri, m-am răzgândit și am ales Teologia", povestește părintele Emil Rădulescu. Deși a fost destul de dificil, a reușit să treacă examenul de admitere și a ajuns student la Facultatea de Teologie din Sibiu. „Anii studenției au fost destul de grei. Era un regim stric, cazon, aș putea spune. Însă, eu m-am acomodat destul de ușor și am trecut cu bine peste acea perioadă, refugiindu-mă în studiu", își amintește preotul. Au urmat apoi, primii ani ca preot în localitatea Băbeni din județul Vâlcea, loc unde, slujește și în prezent, alături de tatăl său. „Îi cunosc pe locuitorii din Băbeni de când aveam trei ani și nu mi-a fost greu să mă acomodez ca preot. Am încercat întotdeauna să îi ajut și să le fiu aproape în toate problemele pe care le au", mai spune preotul Rădulescu.


Tabere gratuite pentru elevii premianți


Din anul 2003 părintele Rădulescu este și directorul Casei de Cultură, iar din 2004 este profesor la Grupul Școlar George Țărnea din Băbeni. „Avem 30 de copii care săptămânal participă la atelierul de pictură ce se derulează prin Casa de Cultură. Aceștia au participat la zeci de concursuri județene și naționale și au obținut de fiecare dată premii importante", povestește părintele Emil Rădulescu. Pentru a-i recompensa pe elevii care obțin anual rezultate bune la învățătură, dar care au o situație financiară mai grea, părintele organizeză în fiecare vară, câte o tabără gratuită. „Alături de profesoara Mioara Plop, cea care îi pregătește pe copii la cercul de pictură, elevii merg într-o tabără gratuită de 7 zile în stațiunile vâlcene, dar viziteză și câteva din mânăstirile județului", mai spune părintele.


Cu ansamblul „Dor", a cutreierat Europa


De asemenea, la Casa de Cultură părintele s-a implicat pentru a derula și alte activități prin care să atragă cât mai mulți tineri. „Facem cursuri de teatru și avem un grup deja format din câțiva tineri care au obținut rezultate frumoase la concursurile la care au participat. De asemenea, am înființat și un ansamblu de muzică populară care își desfășoară activitatea pe două coordonate: un grup format din tineri de la liceu și unul format din adulți", mărturisește părintele Emil Rădulescu. Ansamblul folcloric „Dor" are în componența sa 43 de persoane: dansatori, soliști și instrumentiși. „Am mers de-a lungul anilor la numeroase spectacole de folclor, atât în țară, dar și în străinătate", completeză preotul Rădulescu.


Întrebări și răspunsuri


Câte țări ați vizitat împreună cu Ansamblul „Dor"?
Am fost în Italia, Franța și Turcia. Anul acesta am fost din nou invitați la Ankara la un festival de folclor unde vor participat reprezentanți din 27 de țări. Noi am fost acolo și anul trecut și am făcut o impresie foarte bună.
Ce proiecte aveți în desfășurare în această perioadă?
În prezent, am constituit un grup de inițiativă format din 12 persoane, cadre didactice din localitatea Băbeni pentru a realiza o etnografie a orașului. În acest an se împlinesc 520 de ani de la prima atestare documentară a localității Băbeni.


Ce-i place
Citește cu plăcere cărțile bune și autorii consacrați. De asemena, se relaxează ascultând muzică. În timpul liber, îi place să facă sport, în special fotbal.


Ce nu-i place
Nu agreează persoanele ipocrite. De asemnea, nu-i plac persoanele care nu își respectă promisiunile făcute și cei care nu sunt punctuali.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite