Râmnicu Vâlcea: Elisa Cismaru jonglează cu cifrele şi notele muzicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Studiază instrumentele muzicale, dar are numeroase premii la matematică. Îi plac cifrele mai mult decât notele muzicale şi vrea să studieze matematica mai aprofundat.

profil


NĂSCUTĂ - 1 octombrie 1997, la Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Elevă în clasa a VII-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.


IDEALURI - Să se facă medic veterinar sau educatoare.

  Elisa Cismaru îmbină cu succes muzica, matematica şi informatica. E elevă a Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea, din clasa I-a, unde studiază intens vioara şi pianul. „Pot spune că de mică m-au atras şi instrumentele muzicale, dar şi cifrele", mărturiseşte Elisa Cismaru. Studiază vioara de şase ani cu profesorul Grigore Ilie, şi pianul de doi ani cu profesoara Estela Spînu. „Primele ore de vioară mi s-au părut dificile. Instrumentul mi se părea greu de ţinut în braţe şi notele muzicale erau complicate. Cu timpul m-am obişnuit. Pianul mi s-a părut uşor pentru că ştiam notele, gama, a fost altceva", spune eleva. Deşi, e la profil de muzică, Elisa nu a participat niciodată la un concurs în acest domeniu. „Am descoperit că mă atrag mai mult ştiinţele exacte precum matematica şi informatica. Majoritatea lucrurilor le prind din clasă şi acasă nu am nevoie de foarte mult studiu. Pentru mine jocul cifrelor e mai uşor decât al notelor muzicale", povesteşte eleva.


Premiul I la un concurs de matematică i-a adus un căţel


 Studiază matematica cu profesorul Dragoş Constantinescu, iar în anul 2007 a participat la primul concurs, „Matematicieni isteţi", de la Vaideeni, unde a luat locul I, pe judeţ. „Acest premiu mi-a adus în dar un căţel. Mama nu suporta câinii în casă şi tot refuza să îi ia unul. Îmi promisese că dacă iau premiul I, la un concurs de matematică îi ia câine. A fost o surpriză pentru ea fapul că m-am clasat pe primul loc şi nu a avut decât să îmi ia căţel. Acum s-a obişnuit şi ea cu el prin casă", declară Elisa. După experienţa din 2007 , eleva a continuat să participe la alte competiţii. În 2008, a obţinut locul I, concursul „X-OL matematica la Vâlcea", menţiune la „Micul Gauss", menţiune la „Trepte în matematică" şi locul III la „Pandurii lui Tudor". Din 2009, Elisa a participat şi la concursuri de informatică, la „MISTER Pi", la secţiunea matematică, iar anul acesta la secţiunea muzică. „La secţiunea muzică a fost foarte uşor. Ne-au pus să facem un cântec pe calculator ţinând cont de gamă", precizează eleva. La ambele concursuri Elisa Cismaru a luat locul I, fiind pregătită de profesoara Algina Tricuţă. După ce termină şi clasa a VIII-a vrea să urmeze Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea. „Vreau să intru la profilul de pedagogie sau să urmez ceva pe ştiinţe sociale", precizează Elisa Cismaru. Eleva spune că, în următorii doi ani va studia matematica mai aprofundat pentru că e o materie care o ajută să îşi facă un viitor.


ce-i place


Să petreacă timpul liber cu familia şi prietenii. Îi place să danseze şi să călătorească. Împreună cu sora îi place să dea seară de seară, acasă, cele mai frumoase spectacole de karaoke.


ce nu-i place


Să fie minţită, să fie nedreptăţătă şi să se certe cu părinţii. O deranjează şi faptul că cineva apropiat nu face anumite lucruri pe care le vrea ea.

Întrebări şi răspunsuri


De ce vrei să renunţi la muzică?


E.C.: Nu renunţ de tot, dar e un domeniu în care cu greu reuşeşti să îţi faci un viitor. Ieşi în faţă doar dacă ai bani. Azi nu se mai ţine cont de talent, ori de muncă şi contează doar banii.


Cum ţi se pare sistemul de învăţământ din ziua de azi?


E.C. : Cred că e unul foarte încărcat. De exemplu, noi facem şi muzică şi orele care se fac normal în generală la oricare din licee. Consider că programa trebuie să fie mai lejeră şi să se pună accent pe ce e necesar.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite