Râmnicu Vâlcea: Elena Toader Stănescu, „mândra” care cântă şi dansează după melodiile Mariei Lătăreţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membră a grupului vocal „Mândrele", profesoară de fizică şi chimie şi director de şcoală, cântă melodii populare şi dansează cu mare uşurinţă.

Elena Toader Stănescu este directoarea Şcolii generale cu clasele I-VIII din comuna Prundeni, iar dragostea pentru carte dar şi pentru tot ce este frumos în lumea satului a avut-o din fragedă pruncie. „Eram acasă la bunici şi îmi puneau la pickup fel de fel de melodii populare, pe care le cântam împreună cu ei şi încindeam jocuri populare. La grădiniţa dar şi în clasele primare, toate serbările începeau cu mine. Recitam şi cântam cu multă plăcere, portul popular fiindu-mi foarte drag", povesteşte profesoara care predă fizica şi chimia.


Vocea „Mândrelor" dincolo de fruntarii


În anul 2008, la iniţiativa primarului localităţii Prundeni, Horia Horăscu, a luat fiinţă grupul vocal „Mândrele", care s-a vrut, pentru început, să fie format doar din funcţionarele din Primărie. „Directorul Casei de Cultură din Drăgăşani, Constantin Ceuşu, a mărit sfera de racolare a „mândrelor" şi aşa s-au racrutat solişti vocali nu doar din categoria femeilor funcţionari publici, dar şi a cadrelor didactice, a elevelor de şcoală generală din anii terminali", a spus profesoara Stănescu. Grupul vocal „Mândrele" a colindat ţara în lung şi în lat, a ajuns în ţinuturile Moldovei, Banatului, Ardealului, a participat la manifestări culturale. „În luna decembrie 2010, Prundeniul a fost în straie de sărbătoare. La «Glasul Cântecului Românesc» au participat peste 120 de artişti din toată ţara. Televiziunile centrale au venit şi au transmis din Prundeni manifestarea de suflet a localităţii, imagini cu activitatea culturală a grupul ajungând şi dincolo de graniţele ţării", a spus profesoara Stănescu.


Şorţul brodat manual, haina de blană cea mai scumpă


„Mândrele" din Prundeni au realizat în 2008 şi primul lor CD, majoritatea cântecelor precum „Când ai copii, când ai casă", „Frunzuliţă mărgărit", „Primăvară, primăvară" fiind din repertoriul Mariei Lătăreţu. Profesoara Elena Stănescu este atrasă şi de portul popular specific zonei. „Pentru mine Prundeniul este o ladă de zestre fără preţ. Printre piesele vestimentar de suflet, deţin un şorţ de bucătărie, brodat manual de bătrânii satului, care are peste 150 de ani. Este un adevărat giuvaer un fel de... cea mai scumpă haină de blană". Mândrele din Prundeni vor să-şi mărească repertoriul şi sunt în pregătirea unui al doilea CD. „Repetiţiile care le facem cu grupul după orele de program sunt o adevărată încântare, buna dispoziţie şi antrenul caracterizându-ne pe membrele grupului. Pe viitor vrem să impregnăm un mai mare dinamism cântecelor noastre şi să cântăm melodii mult mai vesele, mult mai dansante", spune profesoara.


Întrebări şi răspunsuri


Dacă „Mândrele" ar avea şi nişte voinici prin preajmă ar fi mai atractive?


E.T.S. Pe viitor avem în plan formarea unui grup vocal mixt, bărbaţi şi femei, prilej cu care să aducem în atenţia iubitorilor de folclor melodiile specifice zonei unde ne aflăm. Ne-am gândit şi la un nume, dar nu vi-l spunem că încă nu este bătut în cuie!
Cărei categorii sociale se adresează cântecele din repertoriul „Mândrelor"?
E.T.S. Cântecele noastre sunt melodii de suflet pentru suflet, din inimă pentru inimă. Nu există o vârstă anume la care se pot asculta. Faptul că atât copii, adolescenţii dar şi persoanele trecute de prima tinereţe le ascultă, însemnă că lada de zestre este una inepuizabilă.


Ce-i place
Se relaxează ori de câte ori ascultă muzică populară. La horele satului este o excelentă dansatoare. Prăjiturile şi în special cozonacul cu multă nucă sunt specialitatea casei, iar reţetele preparate de ea le oferă cu drag tuturor celor care vor să înveţe din tainele bucătăriei.


Nu-i place
Nu acceptă perfidia oamenilor, uşurinţa cu care mulţi dintre semeni una zic şi alta... fac. Detestă minciuna care a ajuns să fie folosită în tot mai multe împrejurări şi are mereu un „ac" împotriva dezordinei din jur.


profil
NĂSCUTĂ: 30 iunie 1967 la Drăgăşani-Vâlcea
STUDII: Facultatea de Fizică-Chimie Bucureşti, promoţia 1993
FAMILIE: Căsătorită, are o fetiţă

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite