Râmnicu Vâlcea: Eduard Mihai a uimit Viena cu trompeta sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Mihai
Eduard Mihai

Cântă la şase instrumente şi a încântat în două rânduri publicul din Viena cu melodia „Drumurile noastre toate“, interpretată la trompetă.

Eduard Mihai îşi aminteşte că a venit prima dată la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea şi s-a înscris la şah. A stat o perioadă, în care a participat şi la câteva concursuri de şah, după care, la vârsta de 11 ani, s-a mutat la Fanfara Elevilor Gabriel Chaborschi ca să înveţe să cânte la un instrument.

„Eram atras de muzică şi mi se părea că instrumentele mi se potrivesc cel mai bine“, mărturiseşte Eduard. La fanfară a început cu premierul (toba). Pe urmă a învăţat să mânuiască orga, apoi a trecut la instrumentele de suflat.

Cel mai bun trompetist din fanfară

„Ştiu să cânt la patru instrumente de suflat: trompetă, trombon, clarinet şi corn. Am ajuns la această performanţă şi datorită domnului profesor

Constantin Andrei, dirijorul fanfarei, care m-a sprijinit foarte mult“, spune elevul. Eduard este cel mai bun trompetist din fanfară şi este solistul formaţiei. „Marşurile sunt dificile în general pentru că au note diferite, la fel e şi muzica clasică. Aceeaşi melodie se cântă diferit la fiecare instrument de suflat în parte, datorită clapelor. Cel mai mult mi-a luat să învăţ să cânt la trompetă pentru că are doar trei clape şi toate notele se fac cu ele“, a precizat Eduard Mihai.

Elevul a participat cu fanfara la sute de concerte atât în ţară, cât şi în străinătate şi a obţinut zeci de diplome şi trofee. Repertoriul fanfarei cuprinde toate genurile muzicale: clasic, folclor, imnuri, marşuri, uverturi, putpuriuri şi muzică religioasă. Cele peste 300 de piese muzicale sunt orchestrate de colonelul Ionel Croitoru şi colonelul Valentin Neacşu de la Inspectoratul Muzicilor Militare din Bucureşti. „Cea mai frumoasă piesă la care sunt solist e «Drumurile noastre toate» şi cu ea am impresionat şi publicul de  la Viena, de sărbătorile de iarnă din 2008 şi în vara lui 2009“, declară Eduard.

Locul I la Festivalul Fanfarelor de la Sighişoara

În perioada 20 mai-20 august, Eduard a participat la 19 concerte, care au avut loc în centrul oraşului. „Cel mai frumos concert pe care l-am susţinut anul acesta a fost pe 29 iulie de Ziua Imnului Naţional al României, susţinut în parcul Zăvoi“, precizează elevul.

Eduard Mihai a obţinut anul acesta, împreună cu colegii, la Festivalul Internaţional al Fanfarelor de la Sighişoara, locul I.  „Au participat fanfare din 7 ţări şi s-a cântat doar folclor autentic“, spune elevul.  La Viena, la Festivalul Internaţional  Datini din Străbuni, au participat, anul acesta, 24 de ţări şi elevii vâlceni au luat locul I.

întrebări şi răspunsuri

Ce pasiuni mai ai?
E.M.: În timpul liber joc tenis de masă. Practic acest sport de aproape patru ani. Am făcut o perioadă în şcoală, apoi la Palatul Copiilor. Acum sunt înscris la şcoală la profesorul de sport. Aştept să apară competiţiile ca să particip şi eu, pentru că nu am avut ocazia până în momentul de faţă.

Se poate face muzică dacă nu ai şi puţin talent?
E.M.: Eu zic că nu, pentru că trebuie să ai cât de cât ureche muzicală şi puţină înclinaţie. În ziua de azi însă, sunt mulţi solişti care fac muzică pentru că au bani şi talentul nu prea mai contează.

ce-i place
„Să călătoresc, să ies în oraş cu prietenii, la distracţii şi să mă joc pe calculator. Îmi place şi şahul şi tenisul de masă, pe care îl practic cu multă pasiune, dar şi pentru rezistenţă şi condiţie fizică“.

ce nu-i place
„Să fiu bârfit şi să mă cert cu cineva. Nu suport mizeria, dezordinea şi devastarea mediului înconjurător. Mă întristează şi violenţa asupra animalelor“.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite