Râmnicu Vâlcea: După patru decenii trăite în Germania medicul Ion Albescu alină acum sufletele românilor nevoiaşi (Foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medic specialist urolog, chirurg şi medic sportiv, a dus o viaţă a unui sportiv de performanţă, făcând parte din echipa naţională de tir. La Râmnicu Vâlcea a înfiinţat o societate de binefacere.

Ion Albescu s-a născut într-o familie de bucureşteni, tatăl său fiind un medic militar căruia îi plăceau ordinea şi cinstea. „Mai aveam o soră, Tuţa, iar mie îmi spuneau... Ducai, de la a duce caii, fiindcă iubeam tare mult animalele. Mai mult decât atât, mi-a plăcut de mic să ajut oamenii", povesteşte. Aşa se face că nu întâmplător Ion Albescu a urmat profesia de medic, făcând trei rezidenţiate şi devenind medic specialist urolog, chirurg şi medic de medicină sportivă. În tinereţe, dr. Albescu a fost şi un sportiv de performanţă, făcând parte din echipa naţională de tir a României şi participând la numeroase competiţii interne şi internaţionale. „Pentru că părinţii mei nu aveau o sorginte muncitorească cum vrea partidul de odinioară, plecările mele peste graniţă au fost ani de-a rândul retricţionate. Primul accept l-am avut de la un ministru al vremii, Marinescu, să pot pleca cu echipa naţională de tir, la Moscova. M-a chemat în biroul lui şi mi-a zis: «Bă, te mai întorci dacă pleci?». Şi m-am întors! Părinţii m-au învăţat ca la şcoală să muncesc să trec clasa, dar la facultate să fiu cel mai bun! Şi aşa s-a întâmplat, licenţa am obţinut-o cu note maxime, la fel şi specializările".


Nemţii l-au respectat pe medicul român


Lăsat să plece în Germania la o specializare de trei luni pe teme medicale, dr. Albescu l-a sunat pe fostul său profesor, dr. urolog Ion Burghelea şi l-a întrebat: „Ce să fac, domnule profesor? Să mai rămân în Germania?". Ştiind că telefoanele sunt ascultate, profesorul i-a răspuns: „Atâta timp cât eşti bolnav, să nu te întorci", iar dr.Albescu a stat, începând din anul 1965, aproape patru decenii în Germania, profesând ca medic primar. Căsătorit cu o frumoasă nemţoaică, românul a avut o viaţă plină de bucurii şi satisfacţii. „Stabilindu-ne în Bavaria, nemţii ne-au respectat foarte mult, mă salutau de dezinvoltură pe străzi, de parcă eram unul de-al lor, născut şi crescut acolo". După 1989 dr. Albescu s-a întors la Râmnicu Vâlcea, iar istoria revenirii o povesteşte cu mult şarm. „Un prieten m-a sunat şi mi-a spus: «Bă John, e Revoluţie în ţara ta. Am plecat cu amicul meu la vama Oradea, iar când am ajuns şi am întrebat vameşii, aceştia se uitau lung la noi că nu ştiau nimic». Aici am înfiinţat o societate de binefacere Straubing şi am adus primul transport cu ajutoare în România. De atunci şi până astăzi am adus peste 80 de transpoarte cu ajutoare de cel puţin 24 de tone fiecare", povesteşte doctorul. Azi, medicul Albescu are şi un centru medical la Râmnicu Vâlcea. Pentru buna colabore dintre România şi Germania, doctorului i s-a conferit titlu de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea". Este şi veteranul cercetaşilor din România, fiind Membru de Onoare a Organizaţiei Naţionale a Cercetaşilor.


Întrebări şi răspunsuri


Copiii v-au urmat exemplul profesional?


I. A. Am două fete, stabilite în Germania. Diana este profosoară, iar cea de a doua, Elisabeta, este medic veterinar. Ea este cea care a organizat până acum, în Bavaria, două simpozioane medicale internaţionale. Eu am organizat 18 congrese şi conferinţe internaţionale pe teme medicale.


Cum vă simţiţi la venerabila vârstă de 85 de ani?
I.A
. Muncesc la fel de mult şi cu aceaşi tragere de inimă cum făceam şi la 40 de ani. Aici, în preajma căsuţei cu pridvor din Râmnicu Vâlcea, cresc 14 găini şi câţiva măgari, animale pe care le-am iubit dintotdeuna şi care îmi conferă o linişte deosebită.


profil.
NĂSCUT: 14 februarie 1923, la Bucureşti
STUDII: Absolvent al Facultăţii de Medicină Bucureşti
FAMILIE: Căsătorit, are două fete


Ce-i place
Este un mare iubitor de natură, locul unde se relaxează şi preia din energia pozitivă a mediului înconjurător. A făcut sport de performanţă fiind un trăgător de elită. A fost vânător, dar a împuşcat doar animale mici, niciodată cerbi sau căprioare.


Nu-i place
Dezagrează pe toţi aceia care nu respectă legile ţării, pe cei care nu respectă legile morale, cărora nu le place munca. Are un ghimpe împotriva celor care uită să se roage, nu neapărat în biserică, la cele sfinte.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite