Râmnicu Vâlcea: Disponibilizările ortacilor aprind spiritele la minele din Berbeşti şi Alunu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minerii vâlceni vor avea de ales între salarii compensatorii în valoare de 29 mii de lei şi şomaj tehnic pentru o perioadă de doi ani

Deşi oficial reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) se feresc să facă declaraţii, 140 de ortaci trebuie să plece în perioada următoare. Printre minerii vâlceni circulă mai multe variante, oamenii fiind anunţaţi că se vor face disponibilizări. „Ne-au adunat pe toţi şi ne-au spus să alegem: ori depunem cererile pentru ordonanţă, ori optăm pentru şomaj tehnic", a povestit Mircea P. unul dintre minerii care munceşte la Exploatarea Minieră de la Berbeşti. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea afirmă însă că vor lua toate măsurile pentru ca mina să nu fie închisă şi vor încerca să salveze cât mai multe locuri de muncă.


Disponibilizări la cerere sau şomaj tehnic


„Angajaţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia care doresc să fie disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii de 29.000 de lei.Ei îşi pot depunde deja cererile. Disponibilizarea la cerere este o alternativă la programul de trimitere acasă, în aşteptare până la doi ani, a salariaţilor care ar putea ieşi la pensie, dar nu au vârsta sau vechimea necesară", a precizat Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie. Plata sumelor compensatorii se va face în baza prevederilor din contractul colectiv de muncă existent la nivelul SNLO. Reprezentanţii minerilor vâlceni susţin că se vrea închiderea Exploatării Miniere Berbeşti pentru salvarea locurilor de muncă ale ortacilor din Valea Jiului. „Au fost făcute nişte afirmaţii false conform cărora CET Govora nu va mai avea nevoie de cărbunele extras de la Berbeşti şi Alunu. Nu este însă nimic adevărat", a precizat Laurenţiu Coca reprezentantul minerilor vâlceni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite