Râmnicu Vâlcea: Din cauza scumpirilor, pensionarii datori vânduţi la CAR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătrânii se împrumută pentru a-şi păti utilităţile şi pentru a-şi lua medicamente. Cifră record de împrumut la Casa de Ajutor Reciproc unde pensionarii, s-au îndatorat de la începutul anului, de peste 8.400.000 lei.

Numărul pensionarilor care nu mai pot face faţă cheltuielilor zilnice şi apelează la un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) a crescut considerabil, mai ales în ultima perioadă. „Peste o mie de persoane se împumută lunar, iar media împrumutului depăşeşte 1 milion de lei. De la începutul anului şi până în prezent, 7377 de pensionari s-au împrumutat la CAR Vâlcea. Valoarea totală a împrumuturilor a fost de 8.446.056 lei", a declarat în această dimineaţă, Grigore Răban, preşedintele CARP Vâlcea. Împrumutuirle au crescut considerabil în acest an, cifra împrumutată în prezent, fiind cea mai mare din istoria CARP Vâlcea. De când a fost majorat TVA-ul, iar preţurile au explodat, pensionarii vâlceni se plâng că nu mai pot face faţă cheltuielilor, iar singura lor soluţie rămâne îndatorarea la CAR.


Se împrumută ca să supravieţuiască


„Trăim vremuri foarte grele, iar pensile nu ne ajung ca să ne plătim facturile şi ca să putem duce un trai decent. Avem copii şi nepoţi pe care ne dorim să îi ajutăm, iar împrumutul la CAR este singura oportunitate", povesteşte Ioan Dumitrescu, un pensionar în vârstă de 69 de ani din Râmnicu Vâlcea. De la începutul lunii iulie şi până în prezent, vâlcenii s-au împrumutat de 98.262 de lei. „Zilnic ne vizitează peste o sută de persoane, majoritatea pentru a solicita un ajutor, alţii care trebuie să îşi achite contribuţia lunară. În luna martie, am înregistrat cel mai mare număr de persoane care au solicitat un împrumut, 1502, iar valoarea ajutorului a fost de 1.697.960 lei", completează preşedintele Grigore Răban. Nivelul maxim de împrumut este de 3.000 lei, dar sunt pensionari care solicită sume mult mai mici. Grigore Raban afirmă că motivele pentru care vârstnicii solicită împrumuturi sunt diverse, cei mai mulţi motivând că nu au cu ce să îşi achiziţioneze medicamentele, iar alţii se plâng că nu îşi mai pot achita facturile la utilităţi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite