Râmnicu Vâlcea: Diana Deaconescu cântă şi dansează păstrând tradiţiile olteneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Deaconescu
Diana Deaconescu

Şi-a descoperit pasiunea pentru folclor de la vârsta de 7 ani. De atunci a participat la zecide spectacole reuşind să impresioneze publicul cu vocea ei caldă.

NĂSCUTĂ. 14 februarie 1999 la Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Este elevă în clasa a V-a la Şcoala Şerban Vodă Cantacuzino din Călimăneşti.
IDEALURI. Ar vrea să ajungă o interpretă de folclor renumită.


Diana a început să cânte şi să danseze încă de când avea numai şapte ani. „Întotdeauna am fost atrasă de muzică, în special de cea populară. Doamna învăţătoare Mirela Niţă a descoperit însă că aveam şi talent şi m-a ajutat să desluşesc tainele acestui deomeniu, deosebit de frumos", îşi aminteşte copila. La început, Diana şi-a făcut ucenicia participând la serbările de sfârşit de an şcolar, dar observând că vocea ei este apreciată de cei care o asculatu, a hotărât să se pregătească mai mult pentru a-şi fructifica acest har. „Am avut norocul să o întâlnesc pe interpreta de muzică populară Tatiana Mărcoianu, care mă îndrumă şi mă pregăteşte şi în prezent", completează Diana Deaconescu. Eleva a reuşit să înregistreze şi câteva melodii din folclorul oltenesc pe care le cântă în spectacolele la care participă. „Melodia mea preferată este «Cui nu-i place dragostea». Am încercat întotdeauna să învăţ acele cântece care mă reprezintă. Oricum, zona mea preferată este Oltenia", adaugă micuţa.


Irina Loghin, un model


Diana spune că întotdeuna i-a apreciat pe interpreţii valoroşi care au ştiut să se remarce şi să rămână în inima românilor zeci de ani. „O îndrăgesc mult pe doamna Irina Loghin. Consider că este o persoană deosebită, foarte talentată şi cu o voce de excepţie. De asemenea, cântecele culese de Irina Loghin au o sensibilitate aparte, iar eu le ascult întotdeauna atunci când simt nevoia să mă relaxez", povesteşte eleva. Chiar dacă mai tot timpul este plecată în diferite oraşe din ţară unde participă la festivaluri sau concursuri de folclor, Diana este o elevă silitoare. „Am încercat să nu îmi dezamăgesc profesorii şi întotdeaună mă pregătesc pentru a nu rămâne în urmă cu lecţiile", afirmă şcolăriţa. De-a lungul timpului, micuţa a obţinut numeroase premii la concursurile muzică, dansuri şi desen la care a participat. „În paralel cu muzica, mă pregătesc şi la dansuri. Săptămânal, la şcoală, facem cursuri de dans cu doamna Mirela Niţă. La pregătire facem dans modern, dansuri tradiţionale, dar şi dansuri de majorete", povesteşte Diana Deaconescu. Pentru spectacole, Diana a moştenit de la mama şi bunica ei câteva costume tradiţionale pe care le îmbracă cu mare plăcere. „Portul tradiţional românesc mă defineşte şi am învăţat să le spun şi colegilor de la şcoală cât de important este pentu noi, ca popor, să ne păstrăm vechile tradiţii şi obiceiuri", adaugă Diana Deaconescu. Din păcate, foarte puţini mai sunt tinerii care apreciază folclorul şi care sunt dispuşi să poarte costumele populare. „Eu am costume destul de vechi, pe care le-a purtat şi mama mea, când era copil şi sunt foarte mândră de ele. Tinerii trebuie să înveţe să aprecieze aceste valori vestimentare", încheie Diana.


Întrebări şi răspunsuri
Cum îţi alegi melodiile pe care vrei să le interpretezi în spectacole?
Ascult foarte mult folclor din zona Olteniei şi în general, aleg melodii olteneşti. Dacă îmi place o anumită temă muzicală, reuşesc să o învăţ foarte repede, în câteva zile. Dacă o anumită melodie nu-mi spune nimic, nu e pe sufletul meu, atunci mai greu reuşesc să o interpretez.


Numeşte o melodie care ţi-a cam dat bătăi de cap până ai învăţat-o?
„Foaie verde ca lipanul" a fost o melodie mai dificilă, care mi-a pus ceva probleme, dar acum o interpretez fără greşeală. Eu sunt o persoană ambiţioasă şi îmi place să mă implic total în toate proiectele pe care le demarez.


Ce-i place
În timpul liber, adoră să picteze şi să deseneze. Îi place să se plimbe în natură şi să descopere noi locuri de petrecere a timpului liber.
Ce nu-i place
Nu suportă să fie certată, atunci când mai face câte o greşeală. Nu-i place matematica, iar peştele nu se numără printre felurile ei preferate de mâncare.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite