Râmnicu Vâlcea: Diana Ariciu vrea să salveze pădurile de gândacul care le distruge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Ariciu vrea sa salveze padurile de gandacul care distruge molidul
Diana Ariciu vrea sa salveze padurile de gandacul care distruge molidul

Pasionată de biologie, studiile făcute asupra pădurilor de pe Valea Lotrului şi Latoriţei asupra gandacului care distruge mii de hectare de pădure au fost premiate la o sesiune naţională.

Diana locuieşte în localitatea Budeşti, iar din copilărie o atrăgea lumea necunoscutului. Pasiunea sa pentru studierea organismelor vii a venit însă în timpul liceului, aici avându-l ca profesor pe Gheorghe Ploaie, un erudit al studiului biologiei. „În anii 2009 împreună cu domnul profesor am făcut primele ieşiri în natură pe Valea Lotrului. Imaginile au fost şocante. Am văzut zone întinse cu păduri uscate de molid, acestea fiind în preajma exploatărilor forestiere", ne povesteşte eleva.


A studiat proliferarea gândacului care usucă pădurile de molid


Un gândac, IPS Thyphographus, sapă galerii prin coaja molizilor, aceştia uscându-se pe suprafeţe întinse, cât vezi cu ochii. „Aşa am început să cercetez amănunţit pentru a vedea cum se proliferează acest gândac, cum evoluează. Am făcut primele cercetări, iar în 2009 am cartografiat 310 hectare de pădure uscată", povesteşte Diana. Comparând situaţia din teren cu ceea ce avea să găsească în 2010, Diana a ajuns la concluzia că suprafeţele cu păduri uscate s-au mărit la 510 hectare. „Am trimis rapoarte la Ministerul Mediului, la Consiliul Judeţean, la Prefectură, încercând să atragem atenţia asupra faptului că acest gândac se înmulţeşte foarte repede, dar răspunsurile autorităţilor au fost că gândacul nu reprezintă chiar un pericol. Am colindat Valea Lotrului, de la coada lacului Vidra şi până la Galbenul, Valea Latoriţei, spre izvoare şi am descoperit, anul acesta ,că peste 5.000 de hectare de teren sunt afectate de acest atac. Acesta s-a extins până în bazinul Pârâului Balu pe Muntele Mioarele", ne povesteşte Diana.


Lucrare apreciată de biologi


Diana a studiat din literatura de specialitate publicată în întreaga lume despre acest fenomen, dar a continuat şi cercetările proprii. „Am luat legătura cu staţiile meteo şi am ajuns la concluzia că şi încălzirea vremii a dus la proliferarea gândacului. Un alt factor al înmulţirii a fost acela al neigienizării locurilor unde s-au tăiat arborii. Cei care au exploatat pădurea au luat doar trunchiurile mari de copaci, lăsând restul crengilor căzute la sol", ne spune. Diana şi-a prezentat anul acesta studiu privind fenomenul de uscare a pădurilor de molid la o sesiune naţională de Comunicări ştiinţifice ale elevilor, la disciplina biologie, care a avut loc între 19-22 mai, la Baia Mare. Lucrarea Dianei a obţinut punctajul maxim, câştigând locul I la concurs dar şi o diplomă din partea Universităţii din Baia Mare, profesorii universitari recomandându-i să publice lucrarea într-o revistă de specialitate.


Întrebări şi răspunsuri
Dacă se va înmulţi în ritmul acesta care este pericolul?
D.A. În aproximativ 20 de ani molidul este în pericol să dispară din păduri. Până şi păsările care se hrănesc cu insecte, evită să-l devoreze şi migrează din zonele unde acest gândac s-a înmulţit foarte mult.


Există posibilităţi de combatere?
D.A. De regulă tratamentele cu feromoni sunt cele care dau ceva rezultate. Acestea constau într-o substanţă care de îndată ce se evaporă atrage masculii şi femelele spre împerechere, iar aceştia sunt prinşi în substanţele administrate.


profil
NĂSCUTĂ: 23 ianuarie 1993, la Râmnicu Vâlcea
STUDII: Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Alexandru Lahovari
IDEAL. Vrea să urmeze Medicina fiind atrasă de chirurgia vasculară


Ce-i place
Ori de câte ori are posibilitatea să facă disecţie pe animalele mici, gen şopârle, cârtiţe, simte o plăcere deosebită. Se relaxează când iese în mijlocul naturii şi are posibilitatea să facă fotografii, dând dovadă de spontaneitate şi imaginaţie.
Nu-i place
Trezitul de dimineaţă este cel mai mare chin. De îndată ce a reuşit să pornească la „drum", timpul i se pare că se scurge foarte repede şi nu reuşeşte să rezolve tot ce şi-ar dori. Cei care nu intră în sistemul de valori, nu prezintă pentru ea interes.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite