Râmnicu Vâlcea: De pe mormintele din Cimitirul Cetăţuia au fost tăiaţi brazii fără ştirea familiilor decedaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a hotarât tăierea pentru că au existat sesizări de pericolul prăbuşirii acestora şi al distrugerii multor monumente funerare

La Cimitirul Cetăţuia din Râmnicu Vâlcea, tăierea brazilor de pe morminte, a stârnit nemulţumiri din partea unor aparţinători ai ţintirimurilor. Grigore Răban, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Vâlcea este unul dintre oamenii care trăieşte durerea masacrării celor doi brazi de la mormântul fiul său, Dragoş, mort în 1975, la vârsta de doi ani, într-un nefericit accident. „Când soţia mea a venit la cimitir şi a văzut că brazii nu mai erau, i s-a făcut rău şi a căzut din picioare. Aceşti copaci erau legătura sufletească cu fiul nostru. Vreme de şapte ani la rând eu şi soţia am venit zi de zi şi am mângâiat sufletul fiului nostru atingând crengile celor doi brazi ", a spus copleşit de durere. Grigore Răban a lansat un Protest strângând până acum în jur de 70 de semnături ale moştenitorilor celor decedaţi şi înmormântaţi la cimitir, prin care vrea să afle de ce s-au „profanat" mormintele, de ce nu s-a făcut cunoscut comunităţii despre aceste „acţiuni neomeneşti", unde s-a folosit materialul lemnos. „Aceşti brazi tăiaţi nu-i puteam folosi în gospodărie, nu puteam arde sufletul copilului meu, ci îi donam unei case de copii", a mai spus Răban.


Nu se cunosc aparţinătorii
Primăria Râmnicului susţine că hotărârea de a tăia brazii din Cimitirul Cetăţuie a fost luată în urma mai multor solicitări venite către Direcţia Administraţiei Domeniului Public, care gestionează cimitirul, din partea unor aparţinători de morminte. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicului, Daniel Ionescu, a spus: „În Cimitirul Cetăţuia sunt multe monumente funerare scumpe care erau în pericol de a fi distruse de căderea acelor brazi falnici. Copacii fac parte din amenjările peisagistice ale cimitirului. Înştiinţarea aparţinătorilor monumentelor funerare era greu de realizat, pentru că pe cruce scrie decât un nume al celui decedat, iar de multe ori, după succesiuni, locul de veci intră în proprietatea cine ştie cărei persoane". Tăierea brazilor s-a făcut de o firmă din Braşov care a segmentat copacii, din vârf.


Va continua tăierea brazilor


Până azi, în Cimitirul Cetăţuia au fost tăiaţi şase brazi, alţi opt fiind pe lista de a fi sacrificaţi. Operaţiunea a fost îngreunată din cauza timpului ploios din ultimele zile. Deşi un brad ajunge la maturitate la vâsta de 100 de ani, printre copacii tăiaţi unii dacă aveau 30 de ani. Explicaţia a fost aceea că din cauză că brazii din cimitire au rădăcinile secţionate ca urmare a gropilor săpate în jur, nu se poate lua în calcul media de vârstă cu aceea a unui conifer care trăieşte în cadrul natural specific. Administratorul cimitirului spune că există morminte la care vreme de 20-30 de ani nu a mai trecut nimeni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite