Râmnicu Vâlcea: Darius Brăguşi, profesorul de tenis în stil franţuzesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Brăguşi
Darius Brăguşi

  A jucat tenis de câmp toată viaţa şi consideră că acest sport l-a format ca om. A evoluat la mai multe cluburi puternice din ţară şi din Franţa şi acum le arată copiilor ce a învăţat.

profil


NĂSCUT: 28 septembrie 1967, Drăgăşani, judeţul Vâlcea.
EDUCAŢIE: Şcoala Naţională de Antrenori de la Bucureşti, de lângă IEFS.
FAMILIE: căsătorit, doi copii.


  Darius a făcut cunoştinţa cu tenisul de câmp încă de la vârsta de opt ani, prin intermediul mamei sale, care dorea să facă din el un mare sportiv. Cum cuplul Năstase-Ţiriac era în mare voga atunci, s-a gândit încă de pe atunci că poate să devină cunoscut dar şi bogat, dacă se va înclina spre acest domeni. „Am început primele lecţii alături de un coleg de-al meu, care era mai priceput ca mie. Deşi nu eram încă pionier, primetenul meu mă lua şi mă învăţa tabla înmulţirii ca să pot să mă integrez şi să îi fac pe alţi să cred că sunt mai mare ca să pot juca", povesteşte zâmbind fostul tenismen. A muncit foarte mult şi la vârsta de 14 ani s-a transferat la clubul Dinamo Bucureşti, de unul singur. După doi ani, a ajuns la Steaua, după care a revenit mai aproape de meleagurile natale, la Craiova. Aici a urmat o perioadă mai grea, pentru că munce şi mergea la şcoala la seral în acelaşi timp. „Pe vremea aceea erau mai puţine turnee ca în ziua de azi, dar se punea accentul pe valoare. Trebuia să munceşti mult ca să te afirmi" spune Darius. Nu s-a lăsat de tenis nici după armată, dar de data asta a evoluat la Timişoara, chiar în timpul Revoluţiei. Peste câţiva ani, a plecat în Franţa unde s-a legitimat la Tennis Club Champagnole şi la Mulhuze, mai întâi fiind înregistrat ca jucător străin.


A revenit în ţară pentru a antrena


  În 1995, a hotărât să revină la Râmnicu Vâlcea, pentru a deveni antrenor, iar timp de zece ani a pregătit copii la baza sportivă Oltchim. După ce a avut resursele financiare necesare, a înfiinţat propriul club de tenis, unde activează în prezent peste 60 de sportivi. „Am văzut că la Vâlcea nu există un club adevărat de tenis, unde copii să vină şi să se simtă bine. Avem o bază sportivă care ne place foarte mult, pentru că nu suntem incomodaţi de alte sporturi. Am văzut ce înseamnă un club de tenis în Franţa şi am încercat să implementez aceleaşi metode şi la noi" explică antrenorul de tenis de câmp, care se poate lăuda deja cu câţiva elevi care au obţinut rezultate. Unul din cele mai bune realizări ale sale este chiar fiul său, Florin, care evoluează în prezent tot în Franţa şi a ieşit deja campion naţional de trei ori în România şi vicecampion la Campionatul European. Deşi este mulţumit de clubul său, Darius Brăguşi are obiective înalte pe viitor. Tenismenul vrea să organizeze competiţii din ce în ce mai puternice, unde să se întreacă cu cele mai bune cluburi din ţară. De asemenea, alt ideal pe care doreşte să îl realizeze în curând este să participe cu echipa sa la Campioatele Naţionale.

Întrebări şi răspunsuri


De la ce vârstă este indicat să te apuci de tenis?


D. B.:  Poţi să joci indiferent câţi ani ai, totul depinde de natura fiecărei persoane. Ar fi recomandat să începi de la opt ani, pentru că atunci îţi descoperi reflexe şi alte calităţi care să te ajute în acest sport.

Se merită să investeşti în tenis, din punct de vedere financiar?


D.B.:
În opinia mea, cred că se merită, pentru că daca pui suflet şi eşti dedicat acestei discipline, poţi să te realizezi în viaţă. Ca şi în alte sporturi, tenisul necesită multă muncă, şi orice este posibil.

Ce-i place

Când nu ţine racheta de tenis în mână, Darius joacă fotbal. Este un fan al echipei Universitatea Craiova şi recunoaşte că urmăreşte aproape toate meciurile, undele şi din tribune. De asemenea, adoră să iasă la plimbare cu familia sa şi îi plac porumbeii.

Ce nu-i place


Antrenorul de tenis de câmp nu suportă oamenii mincinoşi şi încearcă să îi evite. Nu îi plac nici oamenii care nu se ţin de cuvânt.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite