Râmnicu Vâlcea: Criză de poliţişti în comunele din judeţ (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localităţile Bărbăteşti, Gheoroiu, Lăcusteni, Oteşani, Stroeşti şi Berislăveşti există un singur poliţist

Şase localităţi din judeţ au rămas în „pană" de poliţişti, atât ofiţeri, subofiţeri cât şi de personal contractual. Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, chestorul dr. Ion Stoica, a declarat: „La Bălceşti, Ghioroiu, Lăcusteni, Oteşani, Stroeşti şi Berislăveşti nu avem decât un singur agent, deşi în schemă sunt prevăzuţi câte trei. Este criză la IPJ Vâlcea şi de specialişti în informatică, cu recrutare din sursă externă şi asta din cauză că s-au blocat posturile" . Primarul comunei Berislăveşti, Ion Buşagă, ne-a declarat: „La o comună cu 3.000 de locuitori, avem un poliţist, care şi acela este în concediu. Aici poliţiştii vin doar ca la specializare, câte două luni şi pleacă". Poliţistul Mihai Damian, abia venit din concediu de odihnă, ne-a declarat: „Este o comună grea, cu aproape 3.000 de locuitori, cu 25 km. de drumuri comunale, care se întinde pe 6.700 de hectare. Am norocul că atunci când plec în teren, iau comisie de la Primărie, iar la intervenţiile mai dificile chem poliţiştii din Sălăturcel, cu care colaborez bine". În faţa postului de poliţie am găsit-o în această dimineaţă plângând pe Maria Rădulescu (67 ani), care ne-a spus: „Mi-au blocat drumul pe care intram în casă şi a m-au împins. Au sărit vecinii şi m-au salvat din mâinile lui Nuţu Florin. Am norco cu domnul Damian că vine şi mă ajută", a spus femeia printre lacrimi.

image

Maria Radulescu a venit sa ceara sprijin politistului pentru ca i-a fost blocat drumul catre casa


Poliţie în sediul fostului CAP


Agentul şef Sorin Anca, de la Postul de Poliţie Lăcusteni, a spus: „Nici maşină nu avem, iar sediul este improvizat într-o clădire a fostei Cooperative de Producţie. Facem poliţie de sacrificiu, vii noaptea de la un eveniment, nici nu apuci să pui capul jos şi eşti sunat că trebuie să mergi în altă parte", spune omul a cărui singură sursă de deplasare este fie maşina personală, fie bicicleta, cu girofar, din dotare.


Electroniştii, atraşi de salarii din mediul privat


Integrarea României în Spaţiul Schengen a impus informatizarea muncii de poliţie, numai că, inginerii IT sunt căutaţi pe piaţa muncii. „Academia de Poliţie pregăteşte specialişti în Drept, dar nu ingineri electronişti. Inginerii electronişti sunt atraşi de piaţa privată unde câştigă mai mult decât de Poliţie. Mai ales acum, cu reducerile de salarii, nu-i va atrage să muncească în Poliţie", a spus scms Emilian Muşulete, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea.


Schemă „de criză"


La IPJ Vâlcea procentul de încadrare este de 89 la sută. Agenţi de poliţie şi ofiţeri sunt cu 10 la sută mai puţini, iar personal contractual cu 17 la sută. De la începutul anului şi până acum, un sobofiţer de la postul de Poliţie Racoviţa şi-a dat demisia. Posturile de specialişti electronişti neocupate sunt cele impuse în schemă ca urmare a integrării României, în martie 2011, în Spaţiu Schengen, mai exact trei de subofiţeri şi două de ofiţeri, cu toţii specialişti în IT.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite