Râmnicu Vâlcea: Cristina Marciuc, veterana care ridică ştacheta în atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munca şi onestitatea au făcut din Cristina o săritoare... de aur. Anul trecut atleta a câştigat opt medalii de aur la competiţii interne şi internaţionale.

profil
NĂSCUTĂ. 25 iunie 1979, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Facultatea de Drept, specializarea psihologie-judiciară, Facultatea de Sociologie-Psihologie, masterat în psihologie judiciară
FAMILIE. Căsătorită, o fetiţă


Cristina vine dintr-o familie unde sportul a fost „rege". „Mama mea a făcut handbal de performanţă, a jucat ca inter la Rulmentul Braşov. Pe mine nu a vrut să mă lase să practic handbalul spunând că acest sport este prea dur", povesteşte Cristina. Eleva de atunci n-a putut să stea departe de viaţa sportivă, aşa că înscriindu-se la Şcoala Industrială nr. 7, actualul Colegiu Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea, în clasele I-XII, Cristina s-a lansat în viaţa sportivă. „Aici i-am avut ca profesori de sport pe soţii George şi Mariana Georgescu, mari atleţi, campioni. Cum s-ar zice am intrat în lumea sportului pe uşa din faţă", povesteşte.


O săritoare, la înălţime


Din clasa a II-a Cristina a început să participe la primele concursuri pentru copii şi juniori, ca alergătoare, prima medalie de aur, la un concurs naţional, obţinând-o în clasa a VIII-a. „Am avut parte de antrenori de excepţie, cum au fost soţii Bobo şi Viorica Enescu" . Specializată ca săritoare în înălţime, Cristina avea să devină în scurt timp un nume de referinţă în atletismul românesc, căştigând numeroase medalii şi titluri naţionale şi internaţionale. „Am evoluat alături de Monica Iagăr, campioană europeană, Oana Pantelimon. La competiţii internaţionale am obţinut aurul la săritura în înălţime în 1993, în 1994 şi tot în 1994 am participat la proba de tetratlon şcolar, unde am luat bronzul". Din 1996 şi până în 2010, Cristina „a pus ghetele în cui", cum ne mărturiseşte şi a început o luptă, tot contra cronometru, pentru a-şi desăvârşi studiile, apucându-se serios de învăţat. „În această perioadă nu am renunţat definitiv la antrenamente, doar că acestea au fost mai rare pentru că în viaţa mea apărut o fetiţă pe care o iubesc foarte mult".


Opt medalii de aur în 2010 în competiţii interne şi internaţionale


Legitimată la C.S. Chimia Râmnicu Vâlcea, Cristina, antrenată de acelaşi neobosit antrenor, Viorica Enescu, antrenor emerit al sportului, a avut în 2010 un „an de aur" ca „veteran" 30 ani + obţinând la competiţii naţionale şi internaţionale opt medalii de aur, una de argint, una de bronz şi cinci recorduri naţionale. „În 2010 am devenit vicecampioană europeană la săritura în lungime, obţinând argintul la Campionatul European Masters Nyreghyaza-Ungaria şi campioană balcanică la săritura în înălţime (1,50 m.), săritura în lungime (4,37 m.) şi triplusalt (9,95 m) la veterani 30 +, toate medalii de aur obţinute la Campionatul Balcanic Masters, de la Larissa-Grecia din 18-19 septembrie", ne povesteşte. Din acest an, „veteranul de aur" al săritorilor români, a introdus la Memorialul Bobo Enescu proba de săritură în înălţime, aducând mari nume ale atletismului românesc la Râmnicu Vâlcea, încercând astfel să atragă tot mai mulţi tineri să practice acest sport.


Ce-i place
Vrea să fie mereu de folos celor din jur, să călătorească, să se relaxeze citind literatură, să caute mereu soluţii la fel de fel de probleme, să gătească şi să „inveteze", în bucătărie, diverse feluri de mâncare, să aibă în preajmă oameni pe care-i caracterizează modestia.
Nu-i place
Se supără că timpul trece prea repede şi nu poate să facă atât de multe lucruri câte şi-ar dori. Dezavuează stereotipiile şi nu agreează oamenii care se vaietă fără să acţioneze în vreun fel. Nu-i place să cumpere buchete de flori gata aranjate preferând să le aranjeze într-un mod original.


Întrebări şi răspunsuri
Mai sunt tineri care să facă sport de performanţă?
C.M. Tineri care să practice sportul de performanţă sunt. Problema este însă alta. Este mult mai greu să-i descoperi. Lipsa unei motivării reale din partea profesorilor îi face pe aceştia să fie mai puţin interesaţi de a descoperi şi promova valorile şi de a le oferi alternative la tentaţiile din viaţa de zi cu zi
Care este „secretul" rezultatelor tale?
C.M. Cred că în primul rând munca şi onestitatea stau la baza obţinerii performanţelor. Acest lucru este valabil la toţi marii sportivi. Fără sacrificiu, sudoare, fairplay nu poţi duce o viaţă sportivă prin care să fi propulasat în categoria sportivilor de performanţă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite