Râmnicu Vâlcea: Cristina Goran, inspectorul şcolar pasionat de performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predă chimia de 20 de ani, iar ţelul său este să îşi conducă elevii spre performanţă. Munceşte cot la cot cu şcolarii săi cu care discută de la egal la egal.

NĂSCUTĂ. 29 iunie 1968 la Vişeul de Sus, Maramureş.
STUDII. Facultatea de Chimie la Universitatea din Bucureşti.
FAMILIE. Are doi copii.


Persoană comunicativă, dechisă şi veselă, profesoara Cristina face haz şi povesteşte că meseria pe care şi-a ales-o este o mixtură între profesiile părinţilor săi. „Mama mea a fost profesoară de limba şi literatura română, iar tata a fost inginer chimist. Eu am făcut un amestec între profesiile lor şi am ieşit profesoară de chimie", glumeşte inspectorul Cristina Goran. Din vremea în care era elevă la Liceul Pedagogic din Râmnicu Vâlcea, toate amintirile ei sunt legate de munca pe care o depunea ca să fie cea mai bună.


Ţinteşte performanţa


„Am avut norocul să am nişte profesori extraordinari de la care am avut foarte mult de învăţat. De asemenea, am făcut chimia cu cel mai bun dascăl vâlcean, doamna profesoară Arnăutu şi aşa am ajuns să îmi doresc să predau şi eu această materie", completează Cristina Goran. Acest vis i s-a împlinit, iar primii zece ani din cariera de profesoară de chimie i-a petrecut la Grupul Şcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea. „Acolo am avut oportunitatea să mă formez ca profesor şi am descoperit elevi extraordinari cu care am încercat să păstrez o legătură permanentă. Pot să vă spun că unul dintre primii mei elevi, fost olimpic la chimie lucrează în prezent pe o platformă în Irak", adaugă inspectorul Cristina Goran. Ulterior a hotărât că trebuie să facă o schimbare şi a plecat să facă performanţă la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân. „Ţelul meu este acela de a face ca lucrurile să meragă foarte bine. Ţintesc performanţa, iar scopul meu este ca elevii mei să se realizeze în viaţă, mulţi dintre ei devenind medici, farmacişti, stomatologi", argumentează profesoara Goran.


Merge la teatru cu elevii săi


Persoană activă şi energică Cristina a reuşit să se facă iubită de elevii săi şi mulţi dintre ei o sună în permanenţă şi o invită la evenimentele importante care au loc în viaţa lor. „Şi anul acesta a început foarte bine penru mine. Una dintre elevele mele face parte din lotul naţional de chimie. Este o elevă de nota 10 care munceşte foarte mult şi care are performanţe deosebite", mai spune Cristina Goran. De curând Cristina Goran face parte şi din echipa inspectorilor din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar munca de aici este mult mai mare decât cea cu elevii. În puţinul timp liber care îi mai rămâne, profesoara adoră să meargă alături de elevii săi în excursii, la teatru, la film sau la shoping. „Îmi place să îmi petrec timpul alături de elevi, iar de câţiva ani mi-am descoperit o nouă pasiune, aceea pentru sporturile extreme. Am făcut escaladă şi motociclism", mai spune profesoara Goran.


Întrebări şi răspunsuri


Aveţi un motto preferat după care vă ghidaţi în viaţă?
Da, întotdeauna am considerat că „Orice discipol trebuie să îşi depăşească maestrul" şi încerc să nu mă abat de la această regulă! Îmi place să fiu o profesionistă la catedră, dar în acelaşi timp să fiu şi cel mai bun prieten al elevilor mei.


Care este cea mai mare realizare ca profesor, pe care aţi avut-o până în prezent?
Am o fostă elevă care a reuşit să ia doctoratul în chimie. Este prima mea elevă care a reuşit această performanţă şi sunt foarte mândră de ea, mai ales că are şi o poveste de viaţă mai deosebită, ea fiind crescută la o casă de copii.


Ce-i place
Adoră muntele şi să meargă în excursie. Îi place să petreacă timpul cu şcolarii săi, iar uneori i se reproşează acasă că stă mai mult cu elevii decât cu proprii copii.


Ce nu-i place
Nu suportă ipocrizia şi minciuna. De asemenea, nu-i plac nici peresoanele false care nu au curajul să spună în faţă ceea ce gândesc.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite