Râmnicu Vâlcea: Cristina Căpălău e manager din timpul liceului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Căpălău
Cristina Căpălău

A învăţat să conducă o afacere când era elevă la liceu. La puţin timp după ce a dat bacalaureatul a început propriul business.

profil
NĂSCUTĂ - 3 februarie 1990, Râmnicu Vâlcea.
STUDII - studentă anul I la Facultatea Constantin Brâncoveanu din Piteşti, specializarea finanţe-bănci.
IDEALURI - Să aibă o viaţă liniştită alături de familie.

 Cristina Căpălău s-a angajat încă din timpul liceului pentru că dorea să fie independentă şi să nu mai depindă de banii părinţilor. Pentru că vorbea foarte bine limba engleză, în clasa a X-a s-a angajat periodic ca translator la un om de afaceri olandez. „Fratele îl ştia pe olandezul Zaap Zuidema şi când venea în Vâlcea cu afaceri mă lua la toate întâlnirile şi îl ajutam să se înţeleagă cu oamenii", povesteşte Cristina. Tânăra l-a ajutat pe olandez să îşi deschidă în Râmnic şi un magazin de antichităţi. „Văzând că mă implic în toate activităţile şi tot eu îi rezolvam şi problemele cu actele, în clasa a XI-a m-a promovat ca manager la magazinul de antichităţi, unde am lucrat timp de un an şi jumătate", spune Cristina. Munca de manager pentru Cristina a fost ceva nou. „Nu avusesem niciodată atâta responsabilitate pe umeri. Trebuia să am grijă de vânzări, să ţin contabilitatea. A fost greu la început. Nu cunoşteam nimic în acest domeniu, iar în liceu eram la profil uman şi am luat totul de la zero. Nu am avut pe nimeni care să mă ajute, dar am cerut sfaturi peste tot şi am făcut cu am crezut eu", declară tânăra. Lucrul cu antichităţile a fost extraordinar pentru Cristina. „Fiecare obiect avea o poveste. Contactul cu publicul m-a ajutat mult şi de la fiecare aflam ceva nou".


„Era visul meu de când eram copil care se realiza"


 Colega de bancă din liceu i-a fost alături şi pe perioada bacalaureatului. „Dimineaţa mă ocupam de acte la magazin şi apoi mergeam la examene. Mulţi colegi erau invidioşi pentru că mă descurcam bine şi la şcoală şi la locul de muncă", precizează tânăra. Cristina spune că de mică a fost atrasă de necunoscut şi de fiecare dată tot ce i s-a părut greu a realizat. Anul trecut, olandezul a renunţat la magazinul de antichităţi din Râmnic şi Cristina l-a rugat să o lase să preia ea activitatea. „A fost de acord să îmi lase afacerea şi mi-am deschis şi o cafenea. Era visul meu de când eram copil care se realiza. Am vrut să fie un loc special unde oameni de toate vârstele să se relaxeze", spune Cristina. La cafenea, în trei seri pe săptămână, au loc diferite evenimente culturale. Au loc petreceri retro, karaoke, latino party, disco, muzică orientală şi clienţii fideli primesc premii. Cafeneaua găzduieşte şi expoziţii de artă fotografică, lansări de carte, expoziţii de pictură, recitaluri de poezii. „Ţin legătura cu Zaap Zuidema şi colaborez pe partea cu antichităţile", spune Cristina. Părinţii şi prietenii o ajută pe tânără în tot ceea ce face.

ce-i place


Plămbările în natură, să petreacă cât mai mult timp liber alături de cei dragi şi să asculte muzică veche.


ce nu-i place


Nu suportă să fie minţită. Nu îi place lipsa de profesionalism din partea unor oameni şi promisiunile care nu se respectă.


Întrebări şi răspunsuri


Ce îi sfătuieşti pe tinerii care vor să îşi facă propria afacere?


C.C.: Să se gândească înainte de a face acest pas pentru că necesită foarte mult timp, nu mai ai viaţă personală şi de o afacere trebuie să te ocupi 24 din 24 de ore. Să aibă grijă ce oameni îşi angajează.


Care e cheia succesului?


C.C.: Trebuie să ai foarte multă răbdare şi curaj. Ca să ai succes trebuie să fi sprijinit moral măcar de o persoană.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite